Начало Борба Община Димитровград одобри премията от 3000 лева за шампиона Георги Иванов

Община Димитровград одобри премията от 3000 лева за шампиона Георги Иванов

Община Димитровград одобри премията от 3000 лева за шампиона Георги Иванов
0

Награда от 3000 лева ще получи от община Димитровград европейският шампион по борба Георги Иванов, съобщиха от общината. Общинските съветници гласуваха днес на своя сесия единодушно отпускането на премията на състезателя от местния борцов клуб, който стана първенец в надпреварата за младежи до 23 години в категория до 125 килограма свободен стил от първенството в Букурещ.

Докладната бе внесена от кмета на общината Иво Димов, който прие във вторник златния медалист. Титлата бе единствената за България на това изминало първенство от трите стила – класическа , свободна и борба за жени. Тя е и първото европейско злато за България в историята на европейските първенства за тази възраст.

Първа европейска титла е и за Димитровград от над 50 години – времето на Еню Вълчев„, каза тогава на срещата кметът Димов.

Наградиха европейския шампион Георги Иванов в Димитровград

На финала тежкоатлетът постигна категорична победа срещу украинеца Володимир Кочанов с технически туш с 10:0, като успехът дойде 1,42 мин. преди края на редовното време. Иванов е шампион на България при мъжете и при юношите. Златото в Букурещ е най-големият успех в кариерата на младия спортист. Това е трети медал в кариерата на 20-годишния талант, представител на димитровградската школа. През 2019 г. Иванов стана втори на Европейското първенство за кадети, а през миналата година взе бронз на континенталния шампионат за юноши. Той е и спортист на годината на община Димитровград за 2022 година.

Самият Иванов сподели, че мечтае за световна и олимпийска титла. На ритуала на Йордановден тази година той хвана и хвърленото във водите на река Марица разпятие.

Снимка: БФ Борба