Начало Борба Петима родни класици влизат в битки за олимпийски квоти

Петима родни класици влизат в битки за олимпийски квоти

Петима родни класици влизат в битки за олимпийски квоти
0

България ще бъде представена от 5 борци в класическия стил в днешния последен ден от олимпийската квалификация, която продължава в София.

На теписите в столичната зала „Арена Армеец“ ще се бори Иво Ангелов, световен и европейски шампион за 2013 година. Той стартира директно от 1/8-финалите при най-леките (до 60 кг.) като първият му противник е хърватинът Иван Лизатович.

В категория до 67 кг. Дейвид Димитров ще започне участието си от квалификациите като срещу него ще излезе Елмер Матила от Финландия.

Айк Мнацаканян, който е двукратен бронзов медалист от последните две световни първенства, но в неолимпийската категория – до 72 кг., ще опита да спечели виза за Токио при 77-килограмовите. Негов пръв противник е друг медалист от европейски и световни първенства в категория до 72 кг. – Даниел Катарага от Молдова.

Даниел Александров, носител на златния пояс „Никола Петров“ и сребърен медалист от последното Европейско първенство, но при 82-килограмовите, ще стартира в олимпийската категория – до 87 кг., а негов пръв противник е Кристофър Берг от Швеция, европейски шампион до 23 години от 2017 година и трети в Европа при мъжете от 2018 година.

Последният ни борец за днешния ден е Радослав Георгиев. Състезателият ни при най-тежките (до 130 кг.) ще започне директно от 1/8-финалите като там го очаква Лео Хередия от Доминиканска република.

Припомняме, че до момента страната ни има спечелена само 1 олимпийска квота в класическия стил. Тя е дело на Кирил Милов при 97-килограмовите.

В първия ден от надпреварата в София, нито един роден борец в свободния стил не успя да спечели олимпийска виза като само Ахмед Магамаев стигна директна битка за класиране на най-големия спортен форум, но точка го лиши от участие в Токио през лятото.

Във втория ден, България спечели четвърта квота при жените, дело на Мими Христова в категория до 65 кг, и първа на олимпийнската квалификация в София.

Двубоите може да наблюдавате на живо на страницата на Световната федерация по борба ТУК и ТУК.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".