Начало Борба Петър Касабов: Олимпийските игри държат националките по борба мотивирани

Петър Касабов: Олимпийските игри държат националките по борба мотивирани

Петър Касабов: Олимпийските игри държат националките по борба мотивирани
0

Петър Касабов е убеден в концентрацията, мотивацията и желанието за успех на женския национален отбор по борба, веднага след завръщането им в залата. Това сподели треньор номер 1 на България за 2018 година в интервю за БТА.

Самата дума „Олимпиада“ и самият форум, на който трябва да участва, е достатъчно силна мотивация за всеки спортист. Трудно ще бъде да държим ниво, но мотивация няма да загубят. В момента сме доста тъжни всички, защото сме свикнали да работим на високи обороти, а сега ни е трудно да поддържаме ниво. Но аз съм убеден, че когато всичко това приключи и когато влезем в залата, всеки ще бъде с нови сили, нова енергия и много по-голямо желание за тренировки“, сподели Касабов.

Той разказа как тренират с отбора в ситуация на карантина, в която всеки трябва да си стои вкъщи.

„В тази ситуация правим нормални тренировки от вкъщи и така. Включваме се всички в една програма в интернет и тренираме заедно. Силно се надявам колкото се може по-скоро да приключи всичко с карантината и ограничението, за да можем колкото може по-рано да влезем в залите и да работим като хората. Сега колкото и да поддържаме функционално ритъм, това е много далеч от нашата работа. Тя е в залата“, добави той.

След  ерата на Станка Златева, женската ни борба е в подем, печелейки медали и титли на всеки голям форум. Боркините ни бяха в основата на страхотното представяне на страната ни на последното Европейско първенство – това в Рим през февруари. Те завоюваха 2 титли, сребро и бронз от шампионата на Стария континент. Това въобще не изненадва Касабов.

„Колкото и нескромно да звучи, за някои тези резултати са изненадващи, но за мен не толкова. Аз знам Меги (Селишка) и Мими (Христова) по какъв начин се готвеха и колко искаха да постигнат това нещо. Освен това, двете се върнаха от тежки травми и от операции. Меги имаше операция на рамото и мина трудно възстановяване. Те имаха нужда от това нещо – да се възстановят, да натрупат опит и да бъдат отново това, което са. Аз се радвам, че те спечелиха тези заслужени титли“, заяви той.

Касабов говори и относно представянето на Европейското на единствената ни сигурна участничка на Игрите в Токио за момента – Тайбе Юсеин.

„Тайбе (Юсеин) си има нейна програма. Не са само квалификационните турнири, има и такива за борци като нея – с квоти за Олимпиадата. Тя ще се подготвя паралелно с всички момичета. За да имаш резултат, ти трябва да тренираш постоянно на високо ниво. Мен това ме радва – че Тайбе продължава да го прави. Когато даваш всичко от себе си, винаги си близо до медалите. Нейната мисъл тази година беше Олимпиадата и за това Европейско не бяхме толкова готови. Тя имаше само един турнир след Световното първенство и директно участва на Европейското. Тайбе не беше във върхова форма, а концентрацията й бе насочена изцяло към Олимпиадата“, добави той.

Успехите на Европейското можеха да се прехвърлят на олимпийските квалификации и след това на Игрите в Токио, но Олимпийските игри бяха отложени с една година, както и квалификациите.

На този етап състезания няма да има, но се надявам от юни вече да можем да стъпваме в залите. Всичко зависи от нас, хората – как спазваме карантината и доколко ще опазим животите на всички около нас. От това зависи и кога ние ще започнем да тренираме редовно и нормално“, каза Касабов.

Треньор номер 1 на България за 2018 година сподели и мнението си относно ролята на наставника в тренировъчния процес на спортиста.

Треньорите винаги са много важна част, без значение дали говорим за преди, или за сегашната ситуация. В един момент на всеки един спортист му идва в повече подготовката и иска да спре за известно време, да почине. Самото напрежение им идва в повече на тези млади момичета. Но тук идва работата на треньора, защото той е длъжен да ги държи във форма, за да не сме изостанали, когато се върнем в залата“, заяви още националният селекционер на женското направление.

Касабов обясни, че той лично прекарва карантината със семейството си.

„Трудно е, но пък така сега намирам повече време за вкъщи, за семейството, за децата, за съпругата. Обръщам внимание на най-близките ми хора и това е основното нещо, което правя. Занимавам се с различни неща, само не и с готвене. Там никакъв ме няма. Съпругата ми е невероятна и не ми дава шанс да припаря до кухнята“, завърши той.

#ОтговорниВкъщи