Начало Борба Поглед в миналото: Звездният дебют на Садулаев във възраст кадети (ВИДЕО)

Поглед в миналото: Звездният дебют на Садулаев във възраст кадети (ВИДЕО)

Поглед в миналото: Звездният дебют на Садулаев във възраст кадети (ВИДЕО)
0

През годините Абдулрашид Садулаев се превърна в едно от най-големите имена в свободната борбата. Петкратният световен и двукратен олимпийски шампион от Русия е прибрал във витрините си, всички златни отличия, които борец може да спечели.

Всичко започна преди десетилетие в Баку, Азербайджан, когато младият Садулаев спечели първото си злато на Световното първенство за кадети през 2012 г. Тогава едва 16-годишен преборва съперниците си и заявява името си в световната борба, още при дебюта си на голям форум.

Борейки се в категория до 76 кг, на финала Садулаев показа воля и обърна срещата, губейки с една част от Руслан Ручко от Украйна. Според старите правила победителят трябваше да вземе две от три части.

Така руснакът спечели първата си световна титла при кадети и се обяви на международната сцена. Оттогава той се издигна с три тегловни категории и спечели още една световна титла за кадети, пет световни титли за мъже и два златни олимпийски медала.

Първият златен медал от Световно първенство за мъже, Садулаев завоюва през 2014 г. в Ташкент, Узбекистан, преди да защити титлата си до 86 кг на Световното първенство през 2015 г. в Лас Вегас, САЩ. Той спечели първите си Олимпийски игр в Рио 2016.

На Световното първенство през 2017 г. той претърпя първата си загуба на шампионат на планетата, като загуби с 5-6 от големия си конкурент и приятел – Кайл Снайдър (САЩ) във финала до 97 кг. Той отмъсти за загубата си на финала на Световното първенство през 2018 г. в Будапеща, Унгария.

През 2019 г. той отново спечели златото в Нур-Султан, Казахстан, а за титлата на Игрите в Токио, отново победи Снайдер във финала. 

Двамата се срещнаха отново два месеца по-късно на Световното първенство в Осло и Садулаев отново смири Снайдер, за да спечели петата си световна титла, рядко срещано явление за един борец – да грабне олимпийското и световното злато в една година.

Ходещата енциклопедия по борба е още жаден за успехи, като по всичко личи е готов да чупи рекорди. Той се цели в трета поредна олимпийска титла, а до Париж 2024 ще трябва да се задоволи с няколко европейски и световни първенства.