Начало Борба Представят книга за първия ни олимпийски шампион по класическа борба

Представят книга за първия ни олимпийски шампион по класическа борба

Представят книга за първия ни олимпийски шампион по класическа борба
0

Автор на биографията е синът на легендата Иван Добрев.

Биографична книга за Димитър Добрев, първият ни олимпийски шампион в класическата борба, ще бъде презентирана в сряда, 22 януари от 13.00 часа в зала „Васил Левски“ в Национална спортна академия.

През април 2019-а година на 87-годишна възраст ни напусна Димитър Добрев.

Великият ни борец се състезава и в двата стила. Печели титли и в свободната и в класическата борба – на Световния младежки фестивал в Москва през 1957 г. А в славната си кариера преминава успешно през поне още 5 спорта – гимнастика, бокс, щанги, стрелба, лека атлетика.

Междувременно обогатява кариерата си със състезания по лека атлетика. Късия спринт на 100 м например пробягва за около 11 секунди. Става и шампион на България по бокс.

За Игрите ­Мелбърн през 1956 г., Добрев се готви само два месеца и взема сребро. Медалът би могъл и да е златен, но в оспорван финал срещу представителя на „сборная“ Гиви Картозия, съдиите отсъждат победата с 3:2 гласа за руския борец. Решението може да се оспорва срещу контестация от 10 долара, но от нашия щаб не рискуват. Добрев също не проявява самоинициатива. Няколко дни по-рано Никола Станчев става първият ни олимпийски шампион и едва ли ръководните хора на борбата ще позволят отново българин да стъпи на най-високия връх.

Върхът в кариерата му идва 4 години по-късно. На Олимпийските игри в Рим. Тогава той помита всичко по пътя си, постигайки 5 победи в 5 срещи и печели така желаното олимпийско злато.

След великата си състезателна кариера, той става треньор. Добрев е единственият ни национален треньор и в двата стила. Именно наставникът от разградското село Езерче открива за борбата легендите Боян Радев и Петър Киров, както и много други изявени наши борци. В продължение на 40 г. е треньор в СК „Академик“.

Трудът му е признат както у нас, така и в чужбина.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.