Начало Борба Проведе се втори онлайн семинар по борба

Проведе се втори онлайн семинар по борба

Проведе се втори онлайн семинар по борба
0

На 30 април се състоя втори онлайн семинар по борба. Този път той беше съдийско-треньорски. Участие в него взеха 50 родни съдии и треньори. От тях 22 бяха реферите. В дискусиите  участие взеха национални и клубни треньори, арбитри международна и олимпийска категория, както и преподаватели в НСА.

Форумът бе воден от международния арбитър Мирослав Гочев, както и от Георги Средков, модулатор на семинара.

Сред разискваните теми бяха: критерий за оценяване на техническите действия в свободната, класическата и женската борба с многобройни видео примери. Дискутирани бяха и новости и ключови моменти в правилата по борба и начините за реакция на треньорите и съдиите. Обсъдени бяха и евентуалните възможности за подновяване на тренировъчния процес и спортния календар.

Повечето треньори разкриха, че в момента също прилагат онлайн подготовка на своите състезатели, която е предимно за поддържане на общофизическа форма.

Участниците изразиха желание онлайн семинарите да продължат и в бъдеще, тъй като спестяват много време и средства, но същевременно всички новости и промени бързо стигат до всички треньори и съдии. А съвременните технологии предполагат информацията да бъде онагледена и поднесена разбираемо, което е също допълнителен плюс.

Форумът бе организиран от Българската федерация по борба.

Припомняме, че наскоро се проведе и онлайн курс на Световната федерация по борба (UWW), организиран от Георги Средков и със съдействието на БФ Борба.