Начало Борба Пускат публика на „Дан Колов – Никола Петров“

Пускат публика на „Дан Колов – Никола Петров“

Пускат публика на „Дан Колов – Никола Петров“
0

Добра новина за родните фенове на борбата. След двугодишно прекъсване без достъп за публика на международния турнир по класическа и свободна борба за мъже и жени „Дан Колов – Никола Петров“, този път входът за зрители ще е отворен.

Надпреварата ще се проведе в Двореца на културата и спорта в град Велико Търново от 17-ти до 20-ти февруари. Състезанието се завръща в старопрестолния град след 33-годишна пауза, като досега само веднъж е бил домакин на схватките в свободния стил (1989), но никога в класическия.

За последно феновете се насладиха на схватките от престижния турнир „Дан Колов – Никола Петров“ през 2019-та в град Русе.

През 2020-та състезанието така и не се проведе, като на два пъти бе направен опит да бъде организирано, но не се случи. Първоначалните дати бяха 9-12 април в зала „Колодрума“ в град Пловдив, след което бе отложен за 5-8 ноември. Заради пандемията от COVID-19 обаче бе отменено.

Пловдив все пак прие турнирът през месец април 2021 г., но публика не бе допусната.

Сега от Българска федерация по Борба съобщават, че на трибуните в Двореца на културата и спорта във Велико Търново ще се влиза при спазване на всички противоепидемични условия и предоставяне на зелен сертификат, PCR или антигенен тест. Все пак няма да може да се използва пълния капацитет на спортното съоражение, като  ще се запълва до 30 процента от него.

Над 400 състезатели от 31 държави са заявиха участие за турнира. Сред заявилите участие до момента са САЩ, Русия Германия, Австрия, Норвегия, Швейцария, Естония, Испания, Швеция, Индия, Франция, Хондурас, Дания, Финландия, Алжир, Румъния, Азербайджан, Грузия, Беларус, Казахстан, Молдова и др.

В момента националите са на лагер. Борците в класическия и свободния стил са в Тетевен, а жените – в Благоевград.