Начало Борба Радостин Василев: Взех бронз от Европейското на един крак, но с две сърца

Радостин Василев: Взех бронз от Европейското на един крак, но с две сърца

Радостин Василев: Взех бронз от Европейското на един крак, но с две сърца
0

Днешният ни герой, с когото имаме честта да ви запознаем, се казвам Радостин Василев. 15-годишният шампион в класическия стил е петкратен първенец на България при различните възрасти, а през месец юли успя да спечели и бронзов медал от Европейското първенство по борба за момчета в Загреб, Хърватия.

Работливият младеж е поредното доказателство за това, че в България продължават да се раждат силни и талантливи деца, които знаят как и защо да се трудят. Радостин се захваща с борбата в първи клас, а първите си стъпки в древния спорт прави в своя роден град Ловеч.

За 15-годишен тийнейджър, Радостин е наясно с две основни правила в борбата, но и в живота – психиката е основополагаща за успехите и здравият труд рано или късно се възнаграждава.

За началото в борбата, за първото Европейско и спомените от него, за целите и мечтите пред него, говори Радостин Василев:

Ради, привет. Къде те намираме в момента?

– Привет, намирате ме в родния ми град Ловеч.

Разкажи на читателите ни за началото ти в борбата. Къде и кога започна да тренираш, кой те насочи към спорта?

– Започнах да тренирам борба в ловешкия клуб при Хинко Нешев преди близо 8 години. Баща ми ме заведе в залата и веднага разбрах, че това е моят спорт. Преди това бях тренирал футбол, но не ме грабна. Не е като борбата, индивидуален спорт, в който можеш да разчиташ само на себе си.

През месец юли ти участва на Европейското първенство за момчета в Загреб и се завърна с бронз в кат. до 85 кг при класиците. Разкажи ни как премина надпреварата?

– Отидох на Европейското с една цел – да се върна с медал, макар желанието ми бе той да е златен. В първата среща надвих състезател от Естония с технически туш. Напрежението беше голямо, пълна зала, много хора те гледат. Втората среща беше с турчин. Знаех, че ще бъде труден мач. Те са голяма школа, само като гледаш организацията и екипировката им, ти става ясно, че са на световно ниво.

Срещата започна с много агресия, като той само успяваше да ме избутва и поведе с 3:0 точки. Тогава опитах въртене под ръка и в стремежа си да вкарам много сила си изкълчих лошо глезена. Изпитах остра болка, но въпреки това направих чиста атака, с която взех 2 точки. След това го пренесох, но незнайно защо, съдиите не ми отчетоха вторите 2 точки. Моят треньор Димчо Димчев правилно протестира, но съдиите не само че не уважиха, но и ми взеха първите две точки, а на турчина дадоха една наказателна. Вместо да водя с една точка, той ме поведе с 4:0… До края на срещата дадох всичко от себе си, но не успях.

Бях доста разочарован, а на всичкото отгоре и глезенът бе сериозно подут. След мача обещах на всички, че ако турчинът ме изведе до репешаж, ще се боря на един крак, но с две сърца. И така и стана. Беше тежка нощ. С помощта на баща ми, треньори, няколко пъти говорихме и с треньора ми Милен Димитров, успяхме да свалим отока. Много лед и много превръзки, кинези лепенки. За репешажа нямах никаква загрявка, но знаех, че трябва да съм безупречен и победих представител на домакините с технически туш.

В мача за бронза се изправих срещу сърбин, който ме бе победил на финал на един турнир в Румъния. Треньора ми Димчо Димчев ме нахъса и ми каза, че сега е момента да покажа за какво съм се трудил толкова много…

Срещата започна агресивно и от двама ни, той атакуваше, но аз успях да го контраатакувам на 2 пъти и поведох с 4:0. Избутах го един път за още една точка, но накрая направих детинска грешка, с която той ми върна две точки, но времето изтече и в крайна сметка спечелих. Тогава дойде мигът на радостта, чувах всички, които ме подкрепят, виждах радостта на треньора ми…. Беше страхотно!

Заедно с Димчо Димчев

Как ти се видя конкуренцията на Европейското. Успя ли да си свериш часовника, да видиш как го правят на запад и как мислят те на тепиха? Къде се намира според теб българската борба в цялата картинка?

– Видях, че не са много по-различни от нас. И те имат два крака и две ръце. Колкото до родната борба, смятам че сме на едно много високо ниво.

Колкото и успешно да е едно състезание, човек винаги има какви поуки да си извади. Ти какъв извод си направи след шампионата?

– Независимо от резултата, трябва да продължаваш напред и да се трудиш още толкова. Всичко започва наново – подготовка и тренировки за следващото състезание.

Разкажи ни малко повече за първия ти клуб в Ловеч и за преместването ти в ЦСКА? От кога си при „червените“, кой ти е треньор, как протичат тренировките?

– Първият ми треньор в Ловеч бе Хинко Нешев, на когото съм безкрайно благодарен. За клуба от Ловеч завоювах титла на първенството при децата. Аз съм ЦСКА-р откакто се помня, семейна черта е. Преместих се в София, за да продължа с развитието си. Условия, зали, повече партньори на тренировки, различно е от по-малките клубове. През седмицата имаме общо 8 тренировки, като понеделник, вторник и четвъртък са двуразови, а сряда и петък само по един път.

В ЦСКА на мига се почувствах като у дома си! За бат Димчо и бат Милен, които са ми треньори мога само да кажа, че са ми като бащи! Всеки ден съм с тях и попивам всичко, което ми предават. Радвам ги с победите си, на тях дължа успехите си и се надявам за вбъдеще те да стават само по-големи.

С баща си

Остава ли ти свободно време и как се постига баланс между училището и ежедневните тренировки? Имаш ли си хоби?

– Свободното си време обичам да прекарвам с приятели и да играя компютърни игри. Иначе нямам проблем със съвместяването на тренировките и училището, тъй като уча в спортното училище на ЦСКА.

Суеверен ли си? Имаш ли ритуали или обичаи, които изпълняваш преди мачове?

– Преди всеки мач се кръстя.

Какви цели си си поставил за остатъка от 2022 г.?

– В края на годината има Балканиада, на която ще търся първо място. Иначе се опитвам да надграждам най-вече откъм психика. Треньорите ми винаги са ми казвали, че най-големият ми враг съм аз самият. В борбата психическата и умствената основа са преди всичко друго.

Има ли късмет в борбата?

– Да, 1% е късмет и 99% е труд!

На кой и за какво искаш да благодариш?

– Искам да благодаря на семейството ми, на треньорите ми, на приятелите ми и на Господ!