Начало Борба Назифе Таир: Борбата е като живота – човек трябва да действа на мига

Назифе Таир: Борбата е като живота – човек трябва да действа на мига

Назифе Таир: Борбата е като живота – човек трябва да действа на мига
0

„Тренирам, за да печеля.“

Вярвам, че именно в това се крие есенцията на бойните спортове. А може би и на всички. Да, спортът е здраве и е препоръчително да се практикува възможно най-често. Но когато тренировките се превърнат в твое второ „аз“, то най-логичният резултат е победата.

В борбата разликата между първо и второ място може да е стотни. Неправилно влизане или липса на концентрация за секунда и вече си по гръб. Ето така най-силно си проличава кой колко работа е положил в седмиците и месеците преди едно състезание.

Поредно доказателство за това, че тренировката прави шампиона е Назифе Таир. 19-годишната българка родом от Провадия е новата републиканска шампионка за девойки в кат. до 55 кг. Тийнейджърката премина през конкуренцията на състезанието в Сливен, печелейки и наградата за „Най-технична състезателка“.

Назифе е привилегирована да се учи от най-голямото ни име в женската борба – вездесъщата Станка Златева. Сливенския регион продължава да е една от водещите сили в древния спорт. Орис, съдба… наречете го както искате.

За общото между живота и борбата, за тежките тренировки под зоркия поглед на некоклократна европейска и световна шампионка и за бъдещите планове на лъчезарната и трудолюбива състезателка на СК „Станка Златева“, говори Назифе Таир:

Назифе, привет. Къде те намираме в момента?

-Здравейте. В момента съм в Сливен в спортното общежитие. Точно приключих училище и малко по-късно съм на тренировка.

Разкажи на читателите ни за началото ти в борбата. Къде и кога започна да тренираш, кой те насочи към спорта?

-Това се случи преди 5 години в час по физическо. Пламен Стоянов (подготвя състезатели по свободна борба в област Варна) ме забеляза и веднага се свърза с родителите ми с предложение да почна да тренирам. Те не бяха очаровани от идеята, но аз проявих голям интерес и започнах. Може да звучи като клише, но се влюбих в борбата.

2021-ва започна отлично за теб – злато от Държавното в Сливен за девойки. Разкажи ни малко повече за състезанието.

Клуба за когото се състезавам и медала, който завоювах с треньори: Станка Златева и Недка Атанасова е СК „Станка Златева“ Сливен. Подготовката в ситуация на пандемия не беше лесна, но моето желание за победа и професионализмът на треньорките ми ме изкачиха на високото стъпало. На Държавното първенство срещите минаха спокойно и под мой контрол.

www.bul-wrestling.org

Освен злато, получи и приз за най-технична състезателка? Колко важно е за теб да си над конкуренцията и в това отношение или първото място е всичко?

-На всяко състезание се старая да дам най-доброто от себе си. Когато един състезател получи такъв приз (най-техничен или най-резултатен) означава, че се е справил добре. Няма състезател, който да не обича да печели. Аз тренирам, за да печеля!

Какви поуки си извади от състезанието?

-Дори да си победител, винаги има какво ново да научиш. В борбата, както и в живота, няма план за действие, по който да се ръководиш. Трябва да мислиш и да действаш на мига.

2020-та бе изключително странна и тежка година. Как изобщо се подготвя един борец, когато тренировъчния процес е толкова оскъден?

-Адски трудно! В домашни условия, с видео връзки, без треньор и без тепих… Опитвах се да не губя форма и се стараех да поддържам нивото от преди затварянето.

Назифе Таир и Станка Златева

Имаш лукса да тренираш в школата на една същинска легенда в борбата. Как протичат тренировките под наставленията на Станка Златева?

– Като всеки треньор тя иска максимума от състезателите. Може да е стриктна и строга, но също така е наш приятел и родител. Винаги ни помага и ни подкрепя за всевъзможни неща. Тя е наш учител не само в борбата, но и в живота. Тя ме изгради като личността, която съм днес.

Тази година завършваш гимназия. Мислила ли си какво ще правиш след това?

– Мисля да следвам посоката на вятъра. Със сигурност няма да спра да тренирам. Този спорт зае огромно място в сърцето ми и не мога да си представя живота ми без него. Имам и няколко възможности за следване в университет, но още се колебая.

Как прекарваш свободното си време и как се постига баланс между училището и ежедневните тренировки?

– Опитвам се да се насладя на свободното си време максимално много. Обичам да съм сред природата, приятелите си и да създавам спомени с тях. По принцип имам много строг график и деня ми е подреден от сутрин до вечер.

Суеверна ли си? Имаш ли ритуали или обичаи, които изпълняваш преди мачове?

– Не съм суеверна, но преди всяка среща оставам сама със себе си и си събирам мислите.

www.bul-wrestling.org

Какви цели си си поставила за остатъка от годината?

-Предстои ми още едно републиканско и целта ми е да взема още едно злато там. След това се надявам да взема участие на Европейското и Световното първенство.

Кой е идолът ти в борбата?

– Юи Сусаки от Япония.

Каква оценка си даваш ти за първите ти 5 години в борбата и какво искаш от себе си за следващите 5?

– Не обичам да се самооценявам. А какво искам? Искам да съм здрава! Искам да тренирам! Искам да печеля!

Интересуваш ли се от други бойни спортове?

– С интерес гледам ММА, но не бих го практикувала.

Борбата е индивидуален спорт, но колко важен е отборният дух за израстването на отделните състезатели?

– В отбора ни има дисциплина, уважение и хъс за победа. Тренировките са силни и стегнати. Отборният дух е в основата на всичко това, защото ние израстваме заедно. Помагаме си и мисълта, че някой вярва и ни чака с медал ни нахъсва още повече да дадем всичко от себе си.

Кой е най-смешното нещо, което си чувала по адрес на борбата и практикуващите?

– Че борците сме глупави. Това е спорт, в който ти трябва повече глава, отколкото мускули.

На кой и за какво искаш да благодариш?

– Искам да благодаря на семейството, на всичките ми треньори и на отбора ми. Те ми помагат да продължавам напред и да израствам както в борбата, така и в живота.

Назифе с първия си треньор Пламен Стоянов

Boec.BG ти пожелава много здраве и успехи през идната година!

– Искам да се обърна към читателите ви и да им пожелая да са живи и здрави и да вървят с високо вдигната глава по пътя, по който са си тръгнали!