Начало Борба Родни национали в топ 3 на световната ранглиста по борба

Родни национали в топ 3 на световната ранглиста по борба

Родни национали в топ 3 на световната ранглиста по борба
0

Четирима от българските национали по борба заемат призови места в световната ранглиста. Логично спортист номер 1 на България за 2018 година – Тайбе Юсеин е лидер при 62 килограмовите при жените. Трикратната европейска шампионка в три различни категории и световна вицешампионка Биляна Дудова е втора при 57 кг. Световният и европейски вицешампион Кирил Милов е на второ място при 97 кг в класическия стил, а третият от световното и европейското първенства Айк Мнацаканян при 72 кг също при класиците е също на второто място в своята категория.

Ето как стоят нещата с класирането на българските състезатели в световните ранглисти към днешна дата:

В свободния стил при най-леките – до 57 кг, тазгодишният носител на пояса „Дан Колов“ – Георги Вангелов се намира на осмото място в категорията с 28 точки. Лидер е настоящият европейски шампион Сюлейман Атлъ от Турция. Страната ни няма друг представител в топ 20 във всяка от следващите 9 категории.

Не така обаче, стоят нещата при класиците и жените.

В класическия стил България няма роден представител в топ 20 на ранглистите при 55, 60, 63 и 67 кг. В по-горните категории страната ни се котира много добре. При 72 килогамовите Айк Мнацаканян  е на второ място с 55 точки. Натурализираният арменец е трети от световното и европейското първенства.  Лидер е световният шампион Франк Стиблер от Германия с 60, а трети е световният вицешампион Балинт Корпаши от Унгария с 40.

При 82 килограмовите Даниел Александров се намира на 17 позиция с 16 точки. Той е тазгодишен носител на пояса „Никола Петров“. Лидер в неговата категория е световният вицешампион и трети от европейското в Букурещ – Емре Къш. Кирил Милов в категория до 97 кг се намира на второ място. Той е настоящият световен и европейски вицешампин. 21 годишният дупничанин  има в актива си 74 точки. На първото място – с 8 повече от българина е световният и европейски шампион Муса Евлоев от Русия.

При жените има най-голямо присъствие на нашенки сред топ 20 в различните категории.

В най-леката категория – до 50 кг Миглена Селишка е на 13-та позиция с 18 точки. Тя спечели първи медал при жените на голямо първенство – сребърен на европейското в Букурещ през април.  Лидер очаквано е двукратната световна шампионка Юи Сусаки от Япония. В неолимпийската категория – до 55 кг  Евелина Николова се намира на 17-тото място. Тя също е настояща европейска вицешампионка. Лидер в тази категория е отново японка – двукратната световна шампионка Маю Мукайда. При 57 – килограмовите Биляна Дудова се намира на втората позиция с 62 точки. 21 годишната Дудова е единствената състезателка, ставала европейска шампионка в три различни категории, както е и настояща световна вицешампионка.

Лидер в катвегорията е най-голямата съперничка на българката – китайката Нинг Нинг Ронг от Китай с 96. С оглед на това, че спечели европейската титла при 59 килограмовите в Букурещ – Биляна Дудова е и в десетката на тази категория – поделяйки 9-то / 10-то място с мексиканката Бония.

Логично спортист номер 1 на България за 2018 година Тайбе Юсеин е на първо място при 62 килограмовите. Тя спечели последните три големи големи първенство – световното и двете европейски – през 2018 и 2019 година. 28 – годишната българка е на върха убедително с 96 точки като води с цели 38 точки на представителката на най-силната страна в този спорт – Япония, а именно световната вицешампионка Юкако Каваи. Трябва да се отбележи, че в категория до 65 килограма има българка – новата европейска шампионка – Елис Манолова, която обаче се състезава за Азербайджан. Тя се намира на 10-тото място с актив от 20 точки. В останалите категории – до 68, до 72 и до 76 кг няма българки в топ 20.

През следващата седмица излиза новата ранглиста, в която ще се вземат под внимание резултатите от силните международни турнири в Сасари, Италия и купа „Турханов“, която се проведе в Казахстан.

 

 

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.