Начало Борба Стара травма спря Тайбе Юсеин за турнира по борба „Дан Колов-Никола Петров“

Стара травма спря Тайбе Юсеин за турнира по борба „Дан Колов-Никола Петров“

Стара травма спря Тайбе Юсеин за турнира по борба „Дан Колов-Никола Петров“
0

Стара травма спря Тайбе Юсеин за турнира по борба „Дан Колов-Никола Петров“, който започна днес в столичната „Асикс Арена“.

Капитанката на националния отбор на България трябваше да стартира в категория до 62 килограма и да спори с Биляна Дудова за титулярното място в оставащите две олимпийски квалификации.

Световната и трикратна европейска шампионка отново е получила болки в кръста. Тя претърпя две операции от дискова херния и почти две години беше извън международния тепих. Върна се за Европейското първенство в Букурещ през февруари, но претърпя неуспех, записа две загуби и отпадна.

„За тази категория имахме специален регламент, за да бъдат двете състезателки поставени при равноправни условия – коментира Валентин Райчев, генерален секретар на федерацията. – При това положение на двете олимпийски квалификации ще бъде представени от Биляна Дудова. А какво ще е бъдещето на Тайбе Юсеин, предстои да видим и дали изобщо травмата ще й позволи да продължи да се състезава.“

Дудова е световна и четирикратна европейска шампионка. Първата квалификация е в Баку в началото на април, на която финалистите взимат квоти, втората е в Истанбул през май. Тогава първите трима във всяка от шестте олимпийски категории взимат визи за Париж 2024, като бронзовите медалисти ще имат допълнително преборване.

До момента България има една квота, спечелена от Семьон Новиков в категория до 87 килограма в класическия стил. Натурализираният у нас украинец ще излезе утре на тепиха в „Асикс Арена“. През миналата година той стана носител на златния пояс „Никола Петров“ при дебюта си за България, спечели и бронз от Световното, както и от Европейското първенство.

В утрешния ден участието си започват Юлияна Янева и София Георгиева в категория до 68 килограма. Мирослав Киров, който е европейски вицешампион, среща Михаил Георгиев на старта при 74-килограмовите в свободния стил. В същата категория Иван Стоянов стартира в схватка срещу Рамазан Рамазанов, който е европейски вицешампион и трети на Световно първенство.

тагове: