Начало Борба Кои борци изненадаха през 2021 година?

Кои борци изненадаха през 2021 година?

Кои борци изненадаха през 2021 година?
0

Световната федерация по борба определи Алине Фокен, Мохамед Реза Гераей и Амир Хюсеин Заре за най-големите изненади по отношение на представяне през годината в сравнение с предходни години.

Изненадващо е, че в топ 3 не влиза Гейбъл Стивсън – олимпийски шампион при най-тежките в свободния стил, както и златен медалист от Панамериканския шампионат. 20-годишният американец дори няма загуба през тази година!

Иранският борец Мохамед Реза Гераей до този сезон нямаше медал от световно първенство и олимпийски игри. 25-годишният борец обаче направи най-успешната година в кариерата си. До този сезон той имаше злато само на Азиатския шампионат през 2019 година за мъже, а при подрастващите е световен шампион до 23 години през същата 2019 година, но при 72-килограмовите.

Гераей съумя да спечели олимпийската титла в категория до 67 кг, в класически стил, а месеци след това взе и златния медал на шампионата на планетата, който се проведе в Осло, Норвегия. С това си представяне той се превърна и в основен фаворит за наградата „Спортист на годината на Иран“.

Германката Алине Фокен е на 30 години и всички очакваха тя се откаже от спорта. Никой не я слагаше в сметките за медал на Игрите в Токио при най-тежките (до 76 кг), но световната номер 1 от 2014 година при 69-килограмовите, изненада приятно надделявайки на финала над най-големият фаворит в категория – Аделин Грей от САЩ, която вече е шесткратна световна шампионка.

Другият иранец в класацията – Амир Хюсеин Заре спечели първа световна титла за мъже. 20-годишният иранец, завърши по феноменален начин една много успешна за него 2021 година. Преди това той ликува и с бронз на Игрите в Токио в категория до 125 кг в свободния стил.

Роденият през януари 2021 година Амир Хюсеин Заре спечели през настоящата година и световната титла до 23 години като победи всички свои противници с технически туш (10 и повече точки разлика).

Заре е спечелил 31 схватки и е загубил само 4 в своята кариера на тепиха при мъжете.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".