Начало Борба Супер сблъсък за златото ни очаква в Токио

Супер сблъсък за златото ни очаква в Токио

Супер сблъсък за златото ни очаква в Токио
0

Двамата най-титулувани борци в категория до 97 кг в класическия стил се класираха за финала на олимпийския турнир по борба. Настоящият олимпийски шампион Артур Алексанян ще спори с настоящия световен и европейски първенец Муса Евлоев.

Именно в тази категория беше и родният талант Кирил Милов, който отстъпи на иранеца Мохамед Сарави в 1/4-финална схватка. В последствие Сарави падна от Алексанян на полуфиналите.

Арменецът Артур Алексанян е най-голямата звезда в тази категория. Той е спечелил всичко възможно в този спорт. 29-годи=ният борец е петкратен европейски, трикратен световен и олимпийски шампион от Рио де Жанейро през 2016 година. На сметката си Алексанян има и титла от Европейските игри, състояли се в Минск, Беларус през 2019 година.

Муса Евлоев, който е родом от руската република Ингушетия, стана звезда от 2017 година насам след като стигна финала на Световното и загуби именно от Алексанян.

От тогава насам Евлоев израстна много. Той загуби само още един сблъсък от 2017 година насам – от финландеца Мати Коусманен с 3:5 точки на 1/8-финалите на Европейското първенство, което се състоя в Каспийск, Русия през 2018 година.

На Следващото световно първенство – това в Будапеща през 2018 година Евлоев надделя над Алексанян на полуфиналите, след което ликува и с първа световна титла. Интересното е, че ингушетецът побеждава арменеца с 3:1 точки – точно с толкова, но в полза на Алексанян приключи първия сблъсък между тях.

В най-оспорвания шампионат на планетата, състоял се в Нурсултан, Казахстан през 2019 година, където се раздаваха първите квоти за Игрите в Токио, Алексанян и Евлоев се срещнаха отново на финал. Победата поради отказване заради контузия отиде при представителя на „Сборная“.

От 2018 година насам Евлоев спечели: световните титли през 2018 и 2019 година; Военните игри през 2019 година; Европейските първенства през 2019 и 2021 година, както й Световната индивидуална купа по борба, провела се в края на миналата година в Белград.

Евлоев на два пъти (Световното през 2018 и Европейското през 2019 година) надделява над Кирил Милов в сблъсъка за титлата.

Ще продължи ли серията на Муса Евлоев или Алексанян ще защити олимпийската си титла, предстои да разберем в един от най-интригуващите финали! Срещата ще се състои днес след 13:30 часа българско време.