Начало Борба Световната номер 1 Тинибекова с първи мастър клас (ВИДЕО)

Световната номер 1 Тинибекова с първи мастър клас (ВИДЕО)

Световната номер 1 Тинибекова с първи мастър клас (ВИДЕО)
0

Айсулу Тинибекова, която е настояща световна и азиатска шампионка в категория до 62 кг, както й носителка на сребърен медал от Олимпийските игри в Токио, проведе първи мастър клас в борбата. Представителката на Киргизстан беше поканена в САЩ да покаже тънкости в спорта.

„Вчера проведох първия си майсторски клас в САЩ с организацията „Wrestle like a girl“ („Бори се като момиче“) , която се занимава с развитието на лидерски умения у спортистите по борба. Честно казано, бях много притеснена, но тези прекрасни момичета ме приеха с топлина и подкрепа. Искрено им пожелавам да постигнат високи резултати и да разгърнат потенциала си“, написа Тинибекова, споделяйки и видео от събитието в профила си в Instagram.

Айсулу Тинибекова спечели и сребърен медал в категория до 62 кг в борбата при жените на Олимпийските игри в Токио. Представителката на Киргизстан беше сочена за голяма фаворитка за титлата, но загуби в схватката за златото от представителката на домакините Юкако Каваи с 3:4 точки.

Сребърното олтичие на Тинибекова от Игрите в Токио беше първо за страната й при жените от Олимпийски игри въобще!

Освен това през настоящата година тя взе и азиатската титла и е недостижим лидер в своята категория в световната ранглиста със събрани 136 точки. Олимпийската шампионка – Юкако Каваи е втора с едва 68.

В края на 2020 година Тинибекова завоюва индивидуалната Световна купа в категория до 62 кг. на турнира в Белград, Сърбия. 28-годишната състезателка по борба е вече и четирикратна азиатска шампионка (2 пъти при 58-килограмовите и 2 – при 62-килограмовите).

Припомняме, че през 2019 година тя спря нашата Тайбе Юсеин от възможност да защити световната си титла, надигравайки я във финала на категория до 62 кг на шампионата, провел се в Казахстан.

Айсулу Тинибекова е голяма знаменитост в родния Киргизстан. Много често след състезание тя е канена от президента на страната Садир Джапаров и от министър-председателя Улукбек Марипов за благодарствени срещи в институциите.