Начало Борба Тайбе Юсеин на 31! Кой връх остана да покори звездата ни в борбата? (ВИДЕО)

Тайбе Юсеин на 31! Кой връх остана да покори звездата ни в борбата? (ВИДЕО)

Тайбе Юсеин на 31! Кой връх остана да покори звездата ни в борбата? (ВИДЕО)
0

Тайбе Юсеин днес навършва 31 години. Тя е родена на 4 май 1991 година в разградското село Мъдрево. Талантът ни в женската борба е наследничката на Станка Златева като лидер в отбора.

От 2010 година насам тя почти не изпуска година, в която да не зарадва България с някой медал или титла на голям форум.

В славната си кариера Тайбе е спечелила цели 23 отличия от големи състезания.

Още едва 19-годишна тя печели сребро при жените на Европейското първенство в Баку през 2010 година (до 59 кг). Година по-късно в Дортмунд тя отново е втора (до 63 кг) на „Стария континент“ при жените, с което затвъждава името си.

Следващите две години Юсеин взима сребърни отличия на две поредни световни първенства – Страткона (2012 година) – при 63-килограмовите и Будапеща (2013 година) – в кат. до 59 кг.

2014 година българката стига бронза на континенталния шампионат, състоял се във Вантаа (в кат. до 60 кг), както и на планетарния – в Ташкент.

Отличията не спират и през 2015 година тя е трета на световното в Лас Вегас при 63-килограмовите.

Само през 2016 година Юсеин не печели медал от голям форум.

2017 година състезателката стига до трети бронз от европейски първенства – на това в Белград, а година по-късно се качва на върха на Европа – на първенството в Каспийск, и на света – на шампионата в Будапеща.

В Дагестан тя става за първи път първа на голям форум. Във финала родният талант надделява над представителката на домакините Инна Тражукова за първо злато в своята кариера!

На Световното в Унгария, по-късно през годината, Юсеин е безапелационна във всяка една среща, а на финала в Будапеща се справя със състезателка на най-силната страна в този спорт – Япония – Юкако Каваи.

Това й представяне й дава още по-голямо самочувстие и през 2019 година тя стъпва за втори път на европейския връх. Това се случва в Букурещ, където българката защитава успешно евротитлата си.

На световното в Нур-Султан, Казахстан, Юсеин е фаворитка и стига без проблеми до финала в категория до 62 кг. Там обаче е спряна от една от най-големите й конкурентки – Айсулу Тинибекова.

В Рим, през 2020 година. Юсеин печели бронз на шампионата на Европа, а през 2021 година стигна до първото си отличие от Олимпийски игри – бронз от Токио, с което успява да постигне още една своя мечта – медал от най-големия спортен форум на планетата!

Тази година Тайбе Юсеин доминира отново, печелейки трета евротитла и втора, постигната в Будапеща. В категория до 62 кг тя не даде нито една точка на своите протичнички!

Единственото, което липсва в кариерата на 31-годишната българка е злато от Олимпийски игри. Следващите са в Париж през 2024 година!

Екипът на Boec.bg пожелава светъл празник и сбъдване и на последната голяма мечта в спорта, а именно качването на третия непокорен връх – олимпийският, на Тайбе Юсеин!

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".