Начало Борба Христо Маринов: Приятно изненадан съм от свободния стил
0

Христо Маринов: Приятно изненадан съм от свободния стил

Христо Маринов: Приятно изненадан съм от свободния стил
0

Президентът на БФ Борба Христо Маринов говори за Boec.bg и сподели своето виждане за изминалото Европейско първенство във Варшава. В полската столица България спечели 5 медала – злато на Биляна Дудова (59 кг), сребърни отличия на Миглена Селишка (50 кг), Юлияна Янева (72 кг) и Мирослав Киров (74 кг), както и бронз на Евелина Николова (57 кг).

Г-н Маринов, какви са изводите след края на Европейското първенство?

– Изводите са, че можеше да е и по-добре, но можеше и да е по-зле, така че съм доволен. Както винаги, някои дадоха повече, а други не толкова. Жените ни донесоха четири медала, един от които златен, така че те изпълниха плана. За голямо щастие имаме отличие и в свободния стил, където липсваше такова в последните четири години. Класиците се представиха малко по-лошо, но те като цяло са млади момчета, основно от втория отбор, а в някои категории дори нямахме и хора, защото основната цел си остава световната олимпийска квалификация след две седмици. Така че – нормално. Пак да кажа – приятно изненадан съм от свободния стил. При класиците можеше някои от по-опитните, като Кирил Милов и Николай Вичев все пак да стигнат до медал, но не се получи.

Биляна Дудова: Чувството да позлатиш труда си е безценно (ВИДЕО)

Може ли да се правят изводи от това Европейско? И в тази връзка, датата за провеждането му не е ли неподходяща, с оглед на това, че е толкова близо до квалификацията в София?

– Изводи не бих правил. Относно разпределението му като дата, от една страна наистина е неподходяща, но от друга – има борци, които са взели квоти и за тях това е възможност да правят игрова практика преди Олимпийските игри. Така че при тях е добре и поддържат спортна форма. Няма как да не се борят 6 месеца и да отидат директно в Токио. Иначе е така – някои от нашите състезатели не участваха, включително Тайбе Юсеин и Мими Христова, които са си потенциални медалисти. Да не говорим за класиците – Айк (Мнацаканян), Даниел Александров, Тарек (Абделслам), Иво Ангелов, Едмонд (Назарян). Това са все хора, готови за медали, но пропуснаха Европейското, едни заради контузии, а други, за да ги съхраним за квалификацията.

Тарек Абделслам и Даниел Александров бяха сред големите отсъстващи от Европейското

Как върви подготовката за турнира в София?

– Засега добре. Класиците са в Тетевен, свободняците са в Самоков, жените са в Благоевград. Едмонд все още е контузен, но се надявам, че ще бъде на разположение и вече треньорите ще преценят кой ще участва в тази категория.

Има ли информация относно допускането на публика в залата?

– Все още не. Чакаме отговор, подали сме запитване. Въпросът първо опира до решението на нашите здравни власти, а после и до международната федерация. Защото може тук да разрешат, а там да кажат, че не пускат. Ще бъде хубаво да има публика, защото това все пак е плюсът на домакинството. Надявам се, че ще се получи. Каквото зависи от нас, ще го направим. Другата седмица ще имаме отговор.

Снимки: БФ БОРБА