Начало Борба Биляна Дудова се завръща на тепиха

Биляна Дудова се завръща на тепиха

Биляна Дудова се завръща на тепиха
1

Трикратната европейска шампионка в три различни категории ще участва на Световното до 23 години.

Новината за завръщането сподели самата състезателка пред „България Днес“.

„Завръщам се. Вече всичко е наред“, разкри 22-годишната българка, която е най-титулуваната родна боркиня за годините си. 

Припомняме, че през месец май Дудова се самонарани в момент на афект. Тя беше открита от своята съотборничка Сезен Белберова в хотелската стая, където живее по време на лагери. За щастие прорезните рани по ръцете не са били сериозни. Според докторите е извадила късмет, защото не са били засегнати основни кръвоносни съдове и мускули. Дудова тренира от няколко месеца като врачанката ще атакува титлата в категория до 59 кг. на предстоящото Световно първенство до 23 г., което ще се проведе в  Татабаня, Унгария между 28 октомври и 3 ноември.

„Всичко е наред с нея. Беше на лагер с националките в Турция. Сега са в Сливен. Състезанията ще покажат най-добре в каква форма е. Имаше известни проблеми с килограмите, защото беше качила по време на паузата, но сега вече е добре “ , потвърди президентът на федерацията Христо Маринов.

Сред претендентите за медали ще бъде и Сезен Белберова.

„Тя е медалистка от Европейското първенство, но се надяваме и в Унгария да направи нещо. Имаме и качествени момчета“ , допълни Маринов.

Това е последното състезание за годината от международния календар на федерацията. След него националите ще се готвят за предстоящите важни олимпийски квалификации в началото на 2020 г.

До момента за Игрите в Токио догодина страната ни има завоювана една квота. Тя е притежание на Тайбе Юсеин, което спечели сребърен медал в категория до 62 кг. от тазгодишното Световно първенство по борба. Припомняме, че на Олимпийските игри през 2016 година, България имаше 11 борци, а Елица Янкова спечели бронзов медал в категория до 48 кг.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".