Начало Борба Националките по борба с призив към хората (ВИДЕО)

Националките по борба с призив към хората (ВИДЕО)

Националките по борба с призив към хората (ВИДЕО)
0

Състезателките ни тренират индивидуално 

Част от женския национален отбор призова пред камерата на „Backstagе“ да си останем вкъщи. Елица Янкова, която е последната ни медалистка от Олимпийски игри в този спорт интервюира по този случай Биляна Дудова и Евелина Николова.

„Вирусът със сигурност не се отразява добре нито на спортистите, нито на останалите хора. В момента най-важното е да си останем вкъщи, за да може по-лесно да бъде овладяна ситуацията с този вирус и да предпазим себе си и околните.

Отложиха се всички наши състезания, но ние не трябва да се отпускаме, дори може да тренираме и вкъщи и във всеки един момент да сме готови, защото не се знае кога ще бъде следващото състезание. Старая се да поддържам форма дори и в домашни условия и да се пазя от вируса, но естествено и да не се отпускам прекалено много, тъй като не се знае колко време ще продължи тази ситуация тук при нас в България или по света. Важно е сега да се пазим и да вярваме, че по-скоро ще премине всичко и светът ще бъде много по-добър“ , заяви трикратната ни европейска шампионка в три различни каегории – Биляна Дудова.

Това е доста тежко за спорта, тъй като се отложиха доста състезания. При нас преди седмица отложиха европейската олимпийска квалификация. Вече чуваме и слухове, че ще отменят Олимпийските игри или ще бъдат отложени във времето, което е много тежко, защото ние спортистите сме се готвили толкова дълго време, някои цял живот, някои последните 4 години, конкретно за това състезание. Ако сега бъдат отложени ще бъде много тежко, защото реално част от всички спортисти няма да стигнат до мечтата си “ , заяви сребърната медалистка от Евро 2019 при 55 кг. – Евелина Николова.

„Абсолютно всички зали са затворени затова тренирам под открито небе, кой където намери и се спасяваме както можем, защото в момента нямаме възможност да тренираме в залите и да водим планова подготовка, която имахме. Което всъщност е и много трудно, защото реално ние сега не знаем кога ще имаме състезания и подготовката ни в момента протича много трудно.

Съветвам професионалните спортисти да бъдат психически стабилни. Да не се разсейват, да не се разконцентрират, да бъдат съсредоточени върху целта си, да поддържат форма, кой както може и успех на всички “ , добави още Николова.

Припомняме, че европейската олимпийска квалификация по борба, която трябваше да се проведе между 19 и 22 март в унгарската столица Будапеща, бе отложена за неопределено време, именно поради пандемията от коронавирус, застигнала цял свят.

Това видео бе част от новото влогърско предаване „Backstagе“, посветено на живота на родните спортисти. В съвместния проект на асоциация „Докосни дъгата“ и Национална спортна база в непривичната за тях роля на водещи влизат световната шампионка по бокс Станимира Петрова, втората тенис ракета на България Димитър Кузманов и надеждата ни в олимпийското карате Ивет Горанова. Екипа допълват олимпийската медалистка по борба Елица Янкова, „златното“ момиче Радина Филипова и националният треньор по скокове във вода Георги Чобанов.

#ОтговорниВкъщи

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".