Начало Бокс 51 държави със заявка за Световното по бокс за младежи (ВИДЕО)

51 държави със заявка за Световното по бокс за младежи (ВИДЕО)

51 държави със заявка за Световното по бокс за младежи (ВИДЕО)
0

Огромен интерес отчита АИБА за предстоящото Световно първенство по бокс за младежи и девойки, до чийто старт остава по-малко от месе. Домакин на надпреварата ще е град Келце, Полша.

Подготовката е в последния си етап, а досега са се регистрирали над 400 боксьори от 51 държави, сред които и България. На полска земя ще бъдат определени 20 планетарни шампиони.

Полша досега никога не е била домакин на нито едно първенство под егидата на AIBA, поради което предстоящото състезание в Келце може да бъде най-голямото боксово събитие в страната. Местният организационен комитет (LOC) твърди, че са готови да организират събитието в съответствие с всички мерки за безопасност.

„Имаме подробни указания за безопасност. Ние следваме много строги правила и стандарти, защото нашият приоритет е здравето и безопасността на всички състезатели и персонал. Това обаче е работа, която вършим със задоволство, защото тя ни позволява да се състезаваме в тези трудни времена“, каза Гжегож Новачак, президент на Полската федерация по бокс.

Организаторите разполагат с голямо количество продукти за безопасност: маски, дезинфекциращи течности, дезинфекциращи кабини със сребърни йони (дезинфекция за 72 часа). В случай на съмнение за инфекция те са в готовност да правят бързи тестове. Също така ще има специални изолационни стаи за потенциално заразени. Цялата инфраструктура на мястото вече е създадена. Има и план за безопастно движение, за да ограничат контакта между боксьори и треньори от различни отбори.

Последното издание на Европейското първенство по бокс за младежи на EUBC се проведе в Будва, Черна гора през ноември 2020 г. Звездите от това континентално събитие ще вземат участие в младежкото световно първенство по бокс на AIBA в Килце.

Силен интерес сега има и от азиатския континент – Узбекистан, Казахстан, Индия, Япония и Тайланд, Киргизстан, Сирия, Иран, Ирак, Малайзия, Палестина и много други.

Президентът на AIBA Умар Кремльов подчертава важността на шампионата и изказва благодарност на Полската федерация по бокс за организирането на такова изключително важно събитие.

„Уверени сме, че първенствата ще се проведат на най-високо ниво. От наша страна сме готови да предоставим цялата необходима подкрепа и принос, за да помогнем това да се случи. Правим го преди всичко заради нашите млади спортисти, които се нуждаят от възможност да се представят на международно ниво. Със сигурност безопасността също е наш приоритет в пандемичните времена“, добави г-н Кремлев.