Начало Бокс БФ Бокс иска квалификация за Париж 2024

БФ Бокс иска квалификация за Париж 2024

БФ Бокс иска квалификация за Париж 2024
0

Българската федерация по бокс ще се опита да организира една от олимпийските квалификации по пътя към Париж 2024. Това стана ясно от интервюто на президента на централата Красимир Инински. Днес той навършва 49 години, като говори за ситуацията в родния бокс и плановете на ръководството на федерацията. Boec.bg ви предоставя интервюто на Красимир Инински, като същевременно му пожелава здраве, късмет и тепърва още много успехи начело на централата.

Господин Инински, какви са заключенията ви от проведеното през април в София Европейско първенство за младежи и девойки?

– Смятам, че направихме много силно първенство. От една страна организацията беше на световно ниво, като това беше признание и от всички гости, които посетиха турнира и взеха участие в него. Получихме суперлативи за всичко, което направихме, като домакини на шампионата. Това е в следствие на отличната работа, която нашият екип свърши, както преди турнира, така и по време на дните с провеждане на мачовете. От друга страна е начинът, по който преминаха самите срещи. Мога да кажа, че станахме свидетели на много равностойни срещи, здрави мачове между боксьори, които са бъдещето на спорта и тепърва ще разгръщат потенциала си на международни ниво. В това число и българските национали, които по нищо не отстъпват на най-големите сили. Така че съм доволен от цялостната организация и начинът, по който премина първенството.

Доволен ли сте от представянето на българските боксьори на Европейското първенство за мъже? Бихте ли отличили някои имена?

– Като цяло съм доволен. Забелязах както позитивите и силните неща, така и слабостите, които трябва да се изчистят. Имаме още работа, но разполагаме с млад отбор, който тепърва ще се развива и ще ни носи победи и медали. Като цяло мога да отлича Ергюнал Себахтин, Даниел Асенов и Хавиер Ибаниес, които се представиха наистина много силно и според мен Хавиер заслужаваше да играе на финал на турнира.

Кои ще са следващите национални и международни турнири в България?

– В общи линии до края на годината ни очакват държавни първенства във всички възрасти, след което гледаме към следващата година. Тя ще започне с турнир „Странджа“ и ще видим дали може да организираме и друг голям международен турнир, включително и олимпийска квалификация.

Колко боксьори планирате да изпратите на следващите европейски и световни първенства в различните възрасти?

– Максимален брой, във всяка една възраст. Целта ни е да даваме възможност на всички да се изявят, да трупат опит и международни участия, за да се развиват.

Кои са най-големите позитиви и основни силни страни на Българска федерация бокс?

– Смятам, че в основата на добрата работа, която вършим във федерацията, това е екипът и отборното ни поведение. Всеки един член на ръководството на федерацията знае какво трябва да прави, как да го направи и следваме плана, който сме си изготвили. Но нищо не става без колектив. При нас винаги отборът е на първо място и това ни носи добрите резултати.

Има ли нови програми и кампании, които провеждате, за да привлечете българската младеж да спортува?

– Постоянно търсим начини да популяризираме бокса в България. Нашите треньори, боксьори и дори лица от близкото и далечно минало, участват в различни обществени инициативи. Търсим начини да влизаме в училищата, където да запознаваме децата с красотата на бокса, с успехите и с възможностите, които спортът дава. Популяризирането е един от вариантите да намираме нови лица, да се разрастваме и да продължим по пътя, който сме поели.

Какви са плановете ви за 2023 година?

– Основната ни идея е да участваме на максимално повече турнири. Следващата година е предолимпийска и е много важно по отношение на спечелване на квоти за Париж 2024. В същото време работим усилено и по изграждането на младите ни таланти, така че плановете са да продължим развитието на бокса и успехите, които постигаме.

Кога възнамерявате да организирате следващите международни турнири в България догодина?

– Не може да се каже все още. Първият турнир най-вероятно ще бъде Купа „Странджа“, най-старият турнир в Европа, който би трябвало да се проведе през февруари. След това обаче нищо не се знае. Имаме амбиции да организираме още големи състезания, но е рано да се конкретизира, предстоят разговори в тази посока.

тагове: