Начало Бокс Бивш боксьор с биполярно разстройство стана художник

Бивш боксьор с биполярно разстройство стана художник

Бивш боксьор с биполярно разстройство стана художник
0

Англичанинът Андрю Паркин не се прочува с боксовите си умения, въпреки че е тренирал бокс. Той става известен с уменията си да рисува, а боксът се усеща и вижда чрез картините му.  

Той прекратява кариерата си на едва 22-годишна възраст, но с годините Андрю започва да има проблеми. На 40 години мъжът е диагностициран с киста на мозъка и две години след операцията получава сърдечен удар. Бившият боксьор вече не можел да работи като зидар, а за да изхранва семейството си, станал колекционер.

10 години по-късно проблемите му стават по-големи. Диагностицират го с биполярно разстройство. Мъжът изпаднал в депресия, а лекарите посъветвали необичайна терапия – рисуване. Въпреки че никога преди не беше хващал четка в живота си, той смени боксовите ръкавици с приложното изкуство.

Паркин започва да рисува поради биполярното разстройство.  В резултат на това той става успешен художник, рисува боксьори, гангстери, а картините му са изложени дори в галерии в Лондон. Много от рисунките на Паркин са свързани с бокса, който мъжът обичаше в младостта си. Андрю нарисува Мохамед Али, а в една от картините си изобрази поп звездата Роби Уилямс и боксьора Тони Джефрис.

Паркин признава, че рисуването му помага в борбата с биполярното разстройство. Арт терапията отвлича вниманието на мъжа от лошите мисли, които редовно го посещават след диагнозата.