Начало Бокс Българка влезе в Изпълкома на АИБА

Българка влезе в Изпълкома на АИБА

Българка влезе в Изпълкома на АИБА
0

Вицепрезидентът на Българската федерация по бокс Емилия Груева вече е част от Изпълнителният комитет на Международната федерация по бокс. Българката бе избрана в 27-членния състав по време на Конгреса на централата в Москва, който се проведе в събота (подробности тук).

Груева получи най-много гласове – 72 от общо 137 делегати от квотата за жени на Европа, като имаше само две кандидатки. През ноември 2017 . тя оглави и дамската комисия на АИБА.

„Първо се проведе изборът на жените, като всеки континент имаше по една квота за Изпълкома. Само тази на Африка остана вакантна – разказа Груева подробности по процедурата. – После се избираха по двама представители при мъжете от континент, където в Европа най-много гласове получи Умар Кремлев от Русия. За пръв път от доста време насам страните от Стария континент обединиха усилия и взеха 3 от общо 4-те квоти, които се разпределиха след това. Така с президента на EUBC Франко Фалчинели и с германеца, който попълни последното място, Европа ще има цели 8 свои представители в Изпълкома на АИБА, което е два пъти повече от досегашните четирима.

Европейските страни, които ще имат свои представители в ръководството на световния бокс са България, Русия, Турция, Англия, Украйна, Азербайджан, Германия и Италия.