Начало Бокс Хаос в Москва! „Престъпникът“ оглави световния бокс, чака се отговорът на МОК
0

Хаос в Москва! „Престъпникът“ оглави световния бокс, чака се отговорът на МОК

Хаос в Москва! „Престъпникът“ оглави световния бокс, чака се отговорът на МОК
0

Временно изпълняващият длъжността президен на Международната федерация по бокс (АИБА) Гафур Рахимов вече ще заема поста официално. На днешното изборно събрание по време на конгреса на АИБА в Москва той бе предпочетен с мнозинство от 86 гласа от общо 134 делегати, дали своя вот, пред другия кандидат – Серик Конакбаев.

Очаква се реакцията на Международния олимпийски комитет, от където отдавна предупредиха, че ако Рахимов бъде избран за ръководител, то те ще бъдат принудени да извадят бокса от олимпийската програма още за Токио 2020, заради подозренията за участие в престъпления от страна на узбека. А ето и как премина вота с малко повече подробности.

Сред страхотен хаос и неколкократни промени в броя на гласувалите и начина на провеждане на избора, в крайна сметка 134 федерации от общо 203 членки на световната централа гласуваха за нов президент на АИБА днес. Преди началото на изборите 135 представители на федерации се регистрираха вчера за участие в Конгреса, но в последния момент днес към тях се присъедини и Доминикана.

Малко след началото на днешното заседание обаче стана ясно, че електронната система за гласуване не работи коректно. Тя бе тествана на няколко пъти, но във всеки от тях показваше различен резултат, въпреки че всички членове бяха предупредени да гласуват и тя трябваше да отчита точно по 136 гласа. За това накрая председателят на избирателната комисия на АИБА Йост Шмид предложи вотът да протече на хартия. По негова преценка се състоя и ново преброяване на членовете в залата, които последно се оказаха 137. След поредното забавяне Шмид прецени вратите на залата да бъдат заключени и никой да няма право повече да влиза или излиза от там.

От екипа на Серик Конакбаев пък категорично се опълчиха на решението да бъде отхвърлена електронната система и гласуването да протече на хартия. Въпреки това, след като системата бе тестване за пореден път неуспешно, от казахстанската федерация предложиха официално вотът да премине на хартия, а от комисията на Шмид поискаха малко време, за да обсъдят ситуацията. Така всички делегати бяха разпуснати за обяд, като обещаха да се върнат отново в залата час по-късно.

След почивката окончателно бе взето решение изборите да се проведат на хартия и комисията подготви специални бюлетини за това, като инструктира делегатите, че на листа трябва да има само едно име – на предпочитания от тях кандидат за президент на АИБА. Ако на хартията са написани и двамата – то вотът на този представител няма да бъде зачетен.

Пръв презентацията си представи временно изпълняващият длъжността президент на АИБА Гафур Рахимов, който имаше 5 мин., за да обясни основните си цели. Той говори на делегатите на руски език, като в залата беше осигурен превод на 5 езика, така че всички да разбират това, което се случва.

След него пък Серик Конакбаев посочи, че това е „Важен ден за световния бокс, от който зависи бъдещето на един от старите олимпийски спорта”. „Приятели, ние сме тук, за да спасим бокса. Няма време да сме слаби – трябва да сме силни и да атакуваме проблемите си отвътре“, допълни кандидатът.

По предварителни информации се очаква АИБА да загуби над 60% от финансирането си ако Рахимов бъде избран за президент на централата. Както се знае по-рано МОК заплаши, че ще изхвърли бокса от олимпийската програма ако членовете на централата изберат узбека за ръководител. Любопитното е, че преди началото на вота по всичко изглеждаше, че САЩ като чели подкрепят именно Рахимов за президент, въпреки че той е персона нон грата в страната на Доналд Тръмп.

Според странични наблюдатели обаче днешните избори в АИБА са най-хаотичните такива в Международна федерация, след вота за президент на Световната атлетическа централа (ИААФ) преди 7 г. в Даегу в Южна Корея.