Начало Бокс МОК с множество притеснения за АИБА

МОК с множество притеснения за АИБА

МОК с множество притеснения за АИБА
0

По всичко изглежда, че изборът на узбекистанския бизнесмен Гафур Рахимов за президент на АИБА (Аматьорска международна боксова асоциация) не е единствения проблем на МОК (Международен олимпийски комитет) с аматьорската асоциация.

twitter.com

67-годишния Гафур Рахимов спечели изборите за президент миналата неделя, въпреки че министерството на финансите на САЩ го обяви за един от водещите и най-големите престъпници на Узбекистан и за човек, който се занимава с трафик на хероин. Тези обвинения по никакъв начин не попречиха на Рахимов да запише успех на изборите в Москва и убедително да победи единствения друг кандидат – Серик Конакбаев.

Ето какво каза президентът на МОК – Томас Бах:

„Първо на първо, проблемът с АИБА не се изчерпва само с изборът на президент от миналата неделя. Отдавна сме изявили притесненията си към цялото ръководене на асоциацията, за тяхната антидпоингова политика и за финансирането им“, заяви 64-годишния германец.

Бах също така добави, че МОК е изискал официалното становище на АИБА за съответните казуси.

Международният олимпийски комитет все още не е взел решение дали на игрите през 2020 г. ще присъства боксът. Има голяма вероятност турнир по бокс да има, но той да не бъде под опеката на АИБА, а това означава, че федерациите с по-малък и окъсан бюджет няма да могат да изпратят свои представители в Токио.

„Последното нещо, което искаме е да наказваме атлетите заради слабата организация. Каквото и решение да вземем, ще направим всичко възможно проектоолимпийците да осъществят голямата си мечта“, завърши Томас Бах.