Начало Бокс МОК сложи забрана – шефът на световния бокс няма право да посещава младежката Олимпиада
0

МОК сложи забрана – шефът на световния бокс няма право да посещава младежката Олимпиада

МОК сложи забрана – шефът на световния бокс няма право да посещава младежката Олимпиада
0

Международният олимпийски комитет (МОК) забрани на изпълняващия длъжността президент на Международната асоциация по бокс (АИБА) Гафур Рахимов да посещава младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес, които стартират през уикенда.

Генералният директор на МОК Кристоф де Кепер е изпратил писмо до всички национални асоциации, които са членове на АИБА, че Рахимов няма да бъде акредитиран за предстоящата младежка Олимпиада. В писмото се казва, че МОК за момента замразява всякакви контакти с АИБА, освен работни отношения по процедурни въпроси. Също така има сериозни индикации, че боксът може да бъде изключен от програмата на Олимпийските игри.

В писмо с ултимативен характер към Рахимов, подписано от директора в Комисията по етика Пакере Жерар Запели, се казва как оставането му на поста може да повлияе на допускането на бокса на Олимпийските игри в Токио. Министерството на провосъдието на САЩ е изпратило до МОК становище и документи, в които се казва, че Гафур Рахимов е един от главните престъпници в Узбекистан.

Гафур Рахимов пое управлението на световния бокс след отстраняването на У Чън-Куо (Тайван). Той се очертава като единствен кандидат за поста на конгреса на АИБА другия месец в Москва.