Начало Бокс Боксът пред изваждане от олимпийските спортове заради ”престъпник”
0

Боксът пред изваждане от олимпийските спортове заради ”престъпник”

Боксът пред изваждане от олимпийските спортове заради ”престъпник”
0

Международната асоциация по аматьорски бокс (AIBA) не се съобрази със заплахите от МОК, че спортът ще бъде изваден от програмата на олимпийските игри. МОК няколко пъти обяви, че боксът рискува олимпийското си бъдеще, ако временният президент на AIBA Гафур Рахимов бъде избран за постоянен. Оказа се обаче, че той ще заеме поста, тъй като ще е единствен кандидат на изборите за президент следващия месец в Москва.

Очакваше се Рахимов да има конкуренция в лицето на шефа на азиатската боксова конфедерация Серик Конакбаев. Казахът обаче не събра достатъчно писма за подкрепа и няма как да участва в изборите, пише ”Сега”. Така Рахимов остава единствен кандидат и вероятно ще заеме поста. МОК обаче не желае това да става, тъй като за Министерството на финансите в САЩ Рахимов е „един от водещите престъпници в Узбекистан“. По този повод олимпийският комитет няколко пъти предупреди AIBA да не избира Рахимов. Узбекът отрича обвиненията.

Според сайта insidethegames Конакбаев не е успял да събере нужните 20 държави в своя подкрепа, за да може да участва в изборите. Той не е и сред предложените вицепрезиденти на AIBA, макар че в момента заема този пост. Шефовете на останалите конфедерации вероятно ще запазят постовете си и ще останат вицепрезиденти.

Преди това президентът на европейската конфедерация (EUBC) Франко Фалчинели получи забрана да участва. Той подкрепи Конакбаев, но след това изпълнителният комитет на AIBA гласува да го накаже за „дисциплинарни нарушения“. Въпреки това той е единствен кандидат за вицепрезидент от Европа, който ще бъде предложен на конгреса в Москва. От AIBA обявиха, че целият изборен процес е бил „напълно прозрачен“, без въобще да споменават Конакбаев.

Вчера AIBA обяви също така, че бившият президент У Чин-куо и бившият изп. директор Хо Ким вече са с доживотни забрани да се занимават с бокс. Причината са „груба небрежност и неправилно финансово управление на AIBA“. И двамата отричат обвиненията. У бе президент на AIBA в продължение на 11 години, но бе свален от поста през октомври 2017-а.