Начало Бокс Боксьори от 104 държави ще участват на Световното за мъже в Узбекистан

Боксьори от 104 държави ще участват на Световното за мъже в Узбекистан

Боксьори от 104 държави ще участват на Световното за мъже в Узбекистан
0

Спортисти от 104 страни ще спорят за медалите на Световното първенство по бокс в Узбекистан, съобщиха от Международната боксова асоциация (IBA).

„Фактът, че толкова много държави изпращат свои боксьори в Узбекистан, е положителен сигнал и доказателство за бързото развитие на нашия спорт по света“, каза презодентът на IBA Умар Кремльов.

„Основната цел на IBA е да създаде възможности за всички боксьори, за да могат да се състезават и да покажат най-добрите си качества на международно ниво. Днес IBA успешно прави това, давайки пример за това как една международна федерация трябва да се отнася към своите спортисти. Очакваме с нетърпение да бъдем домакини на едно незабравимо състезание в Ташкент в тясно сътрудничество с Федерацията по бокс на Узбекистан“, добави руснакът.

През февруари 2022 година Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча да не се допускат руски и беларуски спортисти до участие в състезания заради войната в Украйна, но на 5 октомври IBA отмени наказанието на руските и беларуски боксьори, които отново имат право да се състезават с националните си символи.

Световното първенство за мъже ще се проведе в Ташкент от 1 до 14 май, а наградният фонд ще бъде 5.2 милиона долара.

На 4 април боксовата федерация на Англия обяви, че спортистите й няма да участват в турнира заради допускането на руснаци. По-рано САЩ, Полша, Швейцария, Нидерландия, Ирландия, Чехия, Швеция, Канада и Украйна също отказаха участие на Световните първенства по бокс за мъже и жени.

тагове: