Начало Бокс Боксови легенди се поклониха на Стойка Кръстева
0

Боксови легенди се поклониха на Стойка Кръстева

Боксови легенди се поклониха на Стойка Кръстева
0

Стойка Кръстева се превърна в първата българка, която стъпва на олимпийския връх в турнира по бокс. Тя разби с 5:0 съдийски гласа Бусе Чакъроглу на финала на Игрите в Токио в категория до 51 килограма. На 35 години състезателката на „Локомотив“ София записа със златни букви името си в аналите на олимпийския спорт у нас.

По този повод ви предоставяме мненията на предишните четирима българи, успели да стигнат до връх Олимп. Ето какво споделиха те след невероятния триумф на Стойка Кръстева.

Георги Костадинов (51 кг), Мюнхен 1972:

Поздравявам Стойка за огромния успех. Казах преди финала, че ако остане хладнокръвна и не прегори, ще спечели златото. Тя направи точно това. Първият рунд бе решаващ. Още там тя показа на туркинята, че няма да може да играе нейния стил и ще отстъпи инициативата. Съперничката й бе бърза, но Стойка зае центъра на ринга и не допусна тези скоростни удари, които тя пуска. Тактиката бе правилна, много добра работа на треньорския щаб. Щастлив съм, защото аз проправих пътя на златните медали при мъжете, а сега тя го направи при жените. Остана спокойна и уверена от първата до последната минута.

Георги Костадинов е първият български боксьор, спечелил злато от Олимпийски игри

Петър Лесов (51 кг), Москва 1980:

Поздравявам Стойка за това, което направи. Много съм щастлив от нейния успех и изобщо от успеха на целия екип. Още преди да започнат олимпийските игри казах, че и тримата ни боксьори имат сили да спечелят златни медали. Съжалявам за Станимира и Даниел, но те ще вземат тяхното в Париж, убеден съм в това. Стойка показа много голямо израстване. По време на целия турнир тя надграждаше представянето си и дори на финала изигра най-силния си мач. Показа, че е по-опитната от двете, с много хладнокръвие и увереност изигра финалната среща. Реално, тя й бе най-лесна като представяне, защото далеч по-трудно й бе встъпителната в първия кръг. Успехът е много голям, както за българския бокс, така и за българския спорт, защото представянето ни в Токио е много силно.

Петър Лесов ликува със златния медал на Игрите в Москва 1980

Ивайло Маринов (48 кг), Сеул 1988:

Стойка е страхотна жена, невероятен боксьор. На 35 години да успее да запише такова представяне, това е впечатляващо. Чакам я с нетърпение да дойде във Варна, да се съберем и да се видим. Когато иска, да заповяда. Аз ще сложа моя медал и заедно ще обсъдим случилото се в Токио. Игра като професор. Бях казал преди полуфинала, че ако играе по този начин, тя ще спечели златото. Голям успех. Надявам се в близко бъдеще да има още златни медали. Ще се радвам българският бокс да продължи по този път и тепърва да има още много титли.

Ивайло Маринов бе безупречен на Игрите в Сеул 1988

Даниел Петров (48 кг), Атланта 1996:

Най-важното е, че Стойка не прегоря на финала. Напротив, започна устремено и много добре организирано като поведение на ринга. Знаеше много добре какви ще са действията на туркинята и изпреварваше всяко нейно движение. Тя бе узряла за този успех. Показа го с цялостното си представяне в Токио. Много умно и много хладнокръвно.

До успеха на Стойка Кръстева, Пинчера бе последният ни олимпийски шампион по бокс