Начало Бокс Стойка е 17-ият ни медалист от Олимпийски игри в бокса
0

Стойка е 17-ият ни медалист от Олимпийски игри в бокса

Стойка е 17-ият ни медалист от Олимпийски игри в бокса
0

Стойка Кръстева се превърна в 17-ият български боксьор, който печели медал от Олимпийски игри. Макар все още да не е изиграла своя полуфинал с японката Цукими Накими, родната звезда вече е сигурна носителка на отличие от Токио. Тя си гарантира минимум бронз в категория до 51 килограма и ще опита да надгради, побеждавайки представителката на домакините в сряда, 4 август, от 8:15 часа сутринта.

Нейният медал е общо 19-ти за България от боксови турнири под петте преплетени кръга. Ето и кратка ретроспекция на предишните ни национали, които са достигали до почетната стълбичка.

Моката е първият български медалист, не само в бокса, но и изобщо на Олимпийски игри

Пръв това прави Борис Николов-Моката. Покойната ни легенда записва името си в историята, печелейки бронз в категория до 75 килограма от Хелзинки 1952. Това е и първият изобщо медал за България на Олимпийски игри! 12 години по-късно Александър Николов също е трети – на Игрите в Токио, където печели отличие в категория до 81 кг.

Георги Костадинов

През 1968-а в Мексико Иван Михайлов (60 кг) и Георги Станков (81 кг) също се качват на третото стъпало, докато 4 години по-късно идва и първата титла. Тя е дело на Георги Костадинов в категория до 51 килограма. В Мюнхен 1972 България има и още един медалист в бокса – настоящият селекционер на жените Ангел Ангелов (63.5 кг), който печели сребро.

На Игрите в Монреал 1976 Владимир Колев наследява „Гелето” в категорията, печелейки бронз. В Москва 1980 идва златният миг на дебютанта Петър Лесов, който още ненавършил 20 години ликува с титлата при 51 килограма. В руската столица друга легенда – Ивайло Маринов (48 кг) печели първия си медал – бронз, за да надгради 8 години по-късно в Сеул, когато е златен. Там Александър Христов (54 кг) печели сребро.

Ивайло Маринов спечели два медала от Олимпийски игри

В Барселона 1992 България печели единственото и досега отличие при най-тежките (+91 кг). Негов автор е Свилен Русинов, който взема бронз. Даниел Петров пък ликува със среброто в категория до 48 килограма, за да може да спечели титлата 4 години по-късно в Атланта. Именно в САЩ българският бокс взема най-много медали, след като Серафим Тодоров (57 кг) и Тончо Тончев (60 кг) са втори.

Боксът чака още 8 години, преди в Атина 2004 отново да има представител на стълбичката. Борис Георгиев е бронзов при 64-килограмовите. Следва и успехът на Тервел Пулев (91 кг), който е трети в Лондон 2012, за да дойде и паметният миг на Стойка Кръстева.

Тервел Пулев бе последният български медалист в бокса, преди Стойка Кръстева да стигне полуфинал в Токио