Начало Бокс Боксовите срещи, които бихме искали да видим през 2022 г. (Част I)

Боксовите срещи, които бихме искали да видим през 2022 г. (Част I)

Боксовите срещи, които бихме искали да видим през 2022 г. (Част I)
0

Новата 2022-ра тропа на вратата ни, а с нея идват и нови мечти на боксовите фенове по целия свят. Мечти, че през тази година най-накрая ще видим сблъсъсците между топ имената, за които бленуваме от няколко години.

Поради една или друга причина (най-често причината е една и тя се казва ПАРИ), топ боксьорите на нашето време и промоутърите, които би следвало да се грижат за прогреса на кариерите им, не ни дадоха това, което искаме. Безсмилените мачове преобладават и ще бъде чисто залъгване ако решим, че от догодина нещата ще се променят.

Нищо обаче не ни пречи да се надяваме, че най-накрая ще видим елитните състезатели един срещу друг между въжетата. А не просто да говорят един за друг как единия го е страх, а другият да отвръща, че той е най-добрия до доказване на противното.

1. Тайсън Фюри – Антъни Джошуа

Почваме с най-важния и единствен мач в тежката категория, който може да осмисли кариерите и на двамата. Не че не са постигнали достатъчно, но Фюри и Джошуа го дължат на историята. Така както Али и Фрейзър, Али – Форман, Форман и Фрейзър. Така както Тайсън и Ленъкс, Ленъкс и Холифийлд и Холифийлд и Тайсън.

„Краля на циганите“ и „Ей Джей“ биха генерирали небивал интерес към един подобен мач, който да си го кажем направо… вече закъснява. В един перфектен свят двамата вече трябваше да се се били поне два пъти. Фюри ще посрещне 2022-ра на 33, а Джошуа на 32. Тежката категория е безмилостна що се отнася до дълголетието на боксьорите и ветерани като Владимир Кличко, Александър Поветкин и Луис Ортис не са особено често явление.

В ера, в която британският бокс изживява същински ренесанс в почти всички дивизии (не че някога им е било слабо нивото), тези двамата трябваше да определят кой е стинския номер 1. Докато на сцената не се появи Олескандър Усик. Но за него след малко. Джошуа и Фюри могат да разпродадат всеки един стадион и зала поотделно, какво остава за супер сблъсък помежду им.

Времето си тече и прозорецът за подобен мач ще се затвори по-скоро, отколкото предполагаме и ни се иска. Другият вариант е Фюри и Джошуа да си уредят сметките като са на по 35-36 години и най-добрите им дни на ринга са зад гърба им. Ако историята не ни служи за нищо друго, то поне може да се учим от грешките. Мани Пакиао и Флойд Мейуедър закъсняха, Кел Брук и Амир Хан закъсняха, дано тези двамата решат да хванат последния влак, защото всичко друго ще е просто пародия.

2. Тайсън Фюри – Олександър Усик

АКО Тайсън Фюри се справи с Дилиън Уайт и Олександър Усик отново пречупи Антъни Джошуа, то двубой за обединяване на титлите е единственото адекватно продължение на тежката категория. Най-бляскавата дивизия не е имала едноличен крал от началото на века, когато Ленъкс Люис се гиздеше за кратък период с поясите на IBF, WBC и WBA.

Оттогава минаха 21 години. Много хора бяха шампиони, петорно повече хора си заслужиха шампионски титли по изключително съмнителен начин и заради задължителните претенденти до мач за обединяване на поясите така и не се стигаше.

2022 г. звучи като чудесен край на това. Олександър Усик и Тайсън Фюри трябва да направят всичко по силите си, за да се види кой в действителност е най-добрия. Дори на следващия ден някоя от организациите да накара шампиона да оваканти, което и най-вероятно ще се случи. Но трябва да се случи. Боксовите фенове изстрадаха страшно много години на неадекватност, в които хора като Чарлс Мартин, Бърмейн Стивърн и тем подобни държаха световните титли.

Докато подобен мач не се случи, никой няма да може да се окичи с прозвището „Най-добрия в своята категория“. Дотогава всичко ще е субективно и въпрос на гледна точка. За Бога, все още има хора, които вярват, че Дионтей Уайлдър е най-качественият боксьор в тежката категория.

Най-хубавото на подобен мач е, че и Усик, и Фюри са феноменално добри боксьори. Да, „Краля на циганите“ има повече опит в тежката дивизия и предимството в ръста, разтега и килограмите предопределят крайния изход до известна степен, но Усик вече бе отписан веднъж и всички видяхме какво се случи.

3. Артур Бетербиев – Дмитрий Бивол

Безспорните номер 1А и 1Б в лека тежката дивизия са двамата световни шампиони от Русия – Артур Бетербиев (WBC и IBF) и Дмитрий Бивол (WBA). Категорията на 79-килограмовите със сигурност не е най-популярната сред феновете, но хората, който се интересуват и следят спорта ще ви кажат, че тези двамата могат да направят най-великия и запомнящ се мач в историята на тази дивизия.

Подобна среща ще генерира небивали хонорари и за двамата, които са заети да се бият с далеч по-слаба конкуренция в последните години. С изключение на Олександър Гвоздик, Бетербиев не се е бил с истински качествен и заслужил противник от Калъм Джонсън през 2018-та. Последният адекватен опонент на Бивол пък бе Джо Смит през 2019-та и Жан Паскал през 2018-та.

В дивизия, която трудно може да се види шампион, който да се качи при тежките и да създаде проблеми на тамошните, битка между двамата руснаци ще привлече сериозен интерес. Бетербиев е на 36, а Бивол е на 30. Единият е в пика на възможностите си, а за другият започва обратното броене. И тук спокойно може да кажем, че последният влак ще мине съвсем скоро, а ако не се качат на него, лошо за всички ни.

И тук най-хуабвото е, че фаворит не може да има. Чисто стилистично, битката е перфектна. Двама отлични боксьори със сериозно минало сред аматьорите, рожби на може би най-силната боксова школа в света. Бетербиев разполага с рядко срещана нокаутираща сила, докато Бивол е сочен за един от най-адаптивните и умни боксьори сред всички дивизии.

Победителят от този мач ще държи три от четирите световни титли и всички козове ще са в неговите карти при евентуални преговори за мач с другия световен шампион Джо Смит (WBO). Това, че през последните години свикнахме да не виждаме мачове за определяне на абсолютния номер 1 не означава, че нещата трябва да продължават по същия начин и за напред.

Очаквайте скоро и Част II