Начало Бокс Боксът продължава да затъва в очите на МОК
0

Боксът продължава да затъва в очите на МОК

Боксът продължава да затъва в очите на МОК
0

Международната федерация по бокс (ИБА) продължава да затъва и да изпитва проблеми, които още повече да я отдалечават от завръщане в олимпийското семейство. Това се разбира от писмо, което е изпратено до централата от Международния олимпийски комитет (МОК). В него са отправени доста сериозни упреци относно продължаващата липса на прозрачност в организацията.

На ИБА бе отнето правото да има нещо общо с боксовите мачове на Игрите в Токио миналата година. Освен това асоциацията е пред угрозата да не отговори на изискванията на МОК за форума в Париж след две години. Ако това се случи, то турнирът там отново ще бъде организиран от комисия към комитета, а боксът като цяло ще бъде потвърдено, че е изваден като спорт за Лос Анджелис 2028.

Шефът на етичната комисия към МОК Пакерет Цапели и спортният директор Кит МакКонъл изпратиха въпросното писмо до ИБА. То идва точно два дни преди изборите за нов президент на световния бокс. Кандидати са настоящият председател Умар Кремльов и нидерландеца Борис ван дер Ворст.

За съжаление, вместо да осигурите ясни отговори на повдигнатите от нас въпроси, свързани с квалификационната система, вие ни пишете за бъдещи планове на ИБА и други неща, които са далечни от темата. Оставаме с впечатлението, че пред вас има много време за решения, а такова няма“, гласи част от писмото.

От там също така индикират за сериозна полова и расова дискриминация, както и липса на равнопоставеност при критериите за организиране на определени събития. В това число и за недостатъчно шансове, които ще бъдат предоставени за класиране на турнири за боксьори от всички краища на света. Двамата призоваха ИБА да осигури прозрачност в това естество, тъй като все още няма яснота относно точкуването и сформирането на ранглистата в отделните категории.

Умар Кремльов получи нова порция критики за начина на ръководене на международната федерация по бокс