Начало Бокс Боксът се превърна в цирк – не се сърдете на клоуните

Боксът се превърна в цирк – не се сърдете на клоуните

Боксът се превърна в цирк – не се сърдете на клоуните
0

Джейк Пол победи Бен Аскрен с нокаут в първия рунд – не можеше да се случи нещо по-лошо за професионалния бокс.

Дни след успеха си влогърът лети в небесата, бърза да предизвика половината UFC, „Белатор“, и популярни боксьори. Според първоначалното преброяване на платените гледания двамата с Аскрен са продали 1-1,5 милиона PPV („плащаш, за да гледаш) пакета.

Стойността на един пропуск за „великия“ мач беше 50 щатски долара.

Сметката всеки може сам да си я направи. Истината е, че влогърите се настаниха трайно в света на бойните спортове, а това навярно е само началото. Можем ли обаче да им се сърдим?

В последните години боксът се превърна в цирк.

Големите имена се срещат твърде рядко, излизат по 1-2 пъти в годината, нареждат си удобни противници. Всичко това е гарнирано с тлъсти чекове за десетки милиони.

Ако се стигне до мач между две топ имена в дадена категория, то промоутърите създават постановки от развлекателния формат „кеч“. Започва фалшива вражда. На ден се изсипват по пет интервюта как единият ще откъсне главата на другия.

След мача се прегръщат и смеят, но не от уважение – та нали до преди минути щяха да се махат глави? Усмихват се широко пред камерите, защото са разделили пачките…

Как тогава да се сърдим на клоуните?

twitter.com

Поколението на влогърите и YouTube звездите е такова – те търсят скандали и си правят различни номера с цел по-голяма гледаемост. Боксът се превърна в идеалната арена за тях да получат по-широк отзвук.

Навлизат в напълно нов свят, за който само са мечтали.

Ясен сигнал за приближаващата опасност беше включването на Еди Хърн.

Британецът е врял и кипял в красивия спорт. Отлично знае кое се продава и… кое се продава много. Именно той организира реванша между Логан Пол (брат на Джейк) и КСИ – друг популярен влогър.

След галавечерта хитрата лисица Еди отчете, че щом подобни мачове предизвикват огромен интерес сред феновете, то какво лошо има в тях.

Въпросът е сред кои фенове?

Подобни срещи се гледат предимно от аудиторията на тези Интернет знаменитости. Истинските бойци и шампиони отдавна ги заклеймиха. Имиджът на бокса обаче е сринат завинаги.

Класическата дисциплина се комерсиализира и промени завинаги, а трансформацията е безвъзвратна.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.