Начало Бокс Босът на IBA: Ще е престъпление, ако МОК изхвърли бокса от Олимпийските игри

Босът на IBA: Ще е престъпление, ако МОК изхвърли бокса от Олимпийските игри

Босът на IBA: Ще е престъпление, ако МОК изхвърли бокса от Олимпийските игри
0

Международната боксова асоциация е изпълнила всички критерии за реформа и би било „престъпно“, ако Международният олимпийски комитет (МОК) изхвърли бокса от програмата на Олимпийските игри, каза президентът на IBA Умар Кремльов в интервю за Ройтерс.

МОК наказа IBA през 2019 година заради проблеми с финансирането и управлението и не й позволи да организира турнира по бокс на Олимпийските игри в Токио 2020.

Обтегнатите отношения между двете спортни организации се влошиха допълнително след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Ръководството на аматьорския бокс се противопостави на насоките на МОК и отмени забраната руските и беларуските боксьори да се състезават под техните знамена миналия октомври.

Кремльов каза, че IBA под негово ръководство е загърбила корупцията и фалита, за да се покаже като ефективна организация.

Кличко отново скочи на МОК и заяви: Русия е олимпийски шампион по престъпления срещу цивилни

„IBA изпълни всички критерии на 100 процента по отношение на въпросите, които бяха повдигнати във връзка със съдийството и системните реформи“, каза цитираният от БТА руснак по време на Световно първенство за жени в Ню Делхи.

Нямаме дългове, имаме добра финансова система. В борда на директорите имаме активни и бивши боксьори. Мисля, че сме една от 10-е най-ефективни и успешни международни асоциации в света„, добави Кремльов.

МОК планира да остави IBA извън квалификационния процес и за Олимпийските игри в Париж догодина, а боксът не е включен в първоначалната програма за Игрите в Лос Анджелис през 2028 година.

Кремльов каза, че всеки ход за премахване на бокса от Игрите ще бъде „най-престъпното решение в историята на олимпийското движение“, което ще срещне ответна реакция.

Повече от 30 държави искат обяснение от МОК заради Русия и Беларус

„Няма да позволим на никого да изключи спорта от Олимпийските игри. Тези, които искат боксът да бъде изваден, ще бъдат считани за престъпници. Милиони боксьори са готови да дойдат в Лозана (Швейцария) и да поискат обяснения от МОК, защото ние сме едно силно семейство, обединено семейство. Ако вземат такова решение, мисля, че МОК ще трябва да бъде реформиран„, добави руснакът.

Кремльов нарече проблемите между МОК и IBA „недоразумение“, което може да бъде разрешено за ден.

Наистина се надявам, че всички ще се вразумят и вместо да си разменяме писма, можем просто да седнем на масата за преговори и да намерим решение. Мисля, че решението може да бъде взето за един ден. Това е възможно„, каза той.

Но за това, каза руснакът, МОК ще трябва да третира IBA като „равноправен партньор“.

Не трябва да ни се казва какво да правим, не трябва да ни се диктува какво да правим. С нас трябва да се отнасят нормално, като с равносправен партньор„, заяви президентът на IBA.

тагове: