Начало Бокс Драматична загуба от руснак за Боян Асенов
0

Драматична загуба от руснак за Боян Асенов

Драматична загуба от руснак за Боян Асенов
0

Младата надежда на българския бокс в категория до 56 кг Боян Асенов се бори мъжки, но трябваше да приеме поражение с 2:3 съдийски гласа в доста оспорван четвъртфинален сблъсък на международния турнир „Странджа“ срещу представителя на Русия Бахатовар Назиров. Китайският съдия бе присъдил 30-27 за руснака, а френският – 30-27 за по-малкия брат на Даниел Асенов. Сръбският бе записал 29-28 за Боян, а тези от Финландия и Узбекистан – 29-28 за руснака и така се стигна до поражението.

Боян Асенов има основания да бъде доволен от представянето си, защото то бе завидно, независимо че съдиите отсъдиха в полза на противника. Двубоят с руснака бе оспорван и бе нормално да се стигне до драматична развръзка, за съжаление не в българска полза.

В първия рунд Боян пробваше по-разнообразните атаки от двамата, като включваше леви ъперкъти към атаката си с дясна ръка, а съперникът му се ограничаваше повече с водещата лява. Когато българинът стъпваше назад, за да изчаква ходовете на Назиров, винаги следваше заплашително ляво кроше, а в последните секунди на рунда именно то предизвика аплодисментите на зрителите по трибуните.

Асенов бе уцелен два пъти с десни крошета в началото на втория рунд и моментално се впусна в атака, като вече използваше повече десни ъперкъти и с тях комбинациите му ставаха още по-успешни. Дясната ръка на Назиров също създаде проблеми на Боян, който в края на рунда позабрави да се препазва с водещата си лява и бе намерен с крошета, но успя да ги върне в заключителните секунди.

В третата част Асенов заграждаше през цялото време към въжетата опонента си и пласира няколко добри крошета, като този път подготвяше атаките си с високо вдигнати ръце и не позволяваше да получи много сериозни удари. Единствено в клинчовете руснакът намираше лицето на Боян с дясна ръка, като той често ги ползваше, за да пласира нечисти удари. Накрая вече и двамата се изтощиха напълно и направиха още няколко къси размени от близка дистанция, след което приеха аплодисментите на публиката. Съдийското решение 3:2 гласа за Назиров не бе прието с охота от феновете по трибуните, но те отдадоха заслуженото на Боян.