Начало Бокс Филаделфия увековечи Джо фрейзър и „Битката на века“ със статуя

Филаделфия увековечи Джо фрейзър и „Битката на века“ със статуя

Филаделфия увековечи Джо фрейзър и „Битката на века“ със статуя
0

Джо Фрейзър е едно от онези имена, които променят не само бокса, но и спорта като цяло. Едва ли има две мнения по въпроса.

„Димящия“ е фаворит на милиони във времена, когато между въжетата се подвизава Касиус Клей. И до ден днешен той си остава най-любимият син на Филаделфия (заедно с Роки Балбоа). А за признанието и обичта на цял един град свидетелства отбелязването на 50 години от „Битката на века“.

Вчера (8-ми март) се навършиха точно 5 десетилетия от величествения първи мач между Фрейзър и Али. През 1971 г. двамата застават за пръв път на един ринг по едно и също време. Фрейзър взима победата и нанася първата загуба в кариерата на Али. За пръв двама непобедени боксьори се бият за световната титла в тежка категория.

Именно затова вчера бе представена нова триметрова статуя на двамата великани. Близо 725-килограмовата скулптура увековечава победата на Фрейзър над големия си враг и приятел.

Статуята бе показана за пръв път в нова боксова зала в „Градът на братската любов“. Тя е предназначена за новия спортен музей, който се строи в момента във Фили. Двама сина и една дъщеря на „Димящия“ бяха сред специалните гости на събитието.

Това е втората статуя на Фрейзър, която ще краси Филаделфия, след като през 2015-та могъщото ляво кроше на бокса бе поставено пред спортния и медиен център „Xfinity Live! complex“.

Огромната скулптура не бе единствения акт на признателност от страна на жителите на града към Фрейзър. Огромен графит с ликът на „Димящия“ ще краси за дълги години една от сградите на Филаделфия.

facebook.com/MuralArtsPhiladelphia

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.