Начало Бокс Фюри: Дионтей Уайлдър ме изпрати в пенсия

Фюри: Дионтей Уайлдър ме изпрати в пенсия

Фюри: Дионтей Уайлдър ме изпрати в пенсия
0

Тайсън Фюри победи Дилиън Уайт през май с впечатляващ нокаут в шести рунд. След мача „Циганския крал“ обяви оттеглянето си от спорта, под претекст, че иска да запази здравето си, да се отдаде на семейството си, а според него банковата му сметка го позволява.

Оттогава той ту дава непрекъснати индикации, че би се завърнал, ту дава обяснения защо не би го направил. Разбира се, мачът, който блазни линейния шампион е срещу победителя от Усик-Джошуа 2. От WBC му дадоха достатъчно време да реши какво ще предприеме, без да го притесняват с овакантване на пояса. Само преди две седмици той отново напомни за себе си като пожела 500млн. $ за да се справи с „посредствения боксьор от средна категория“ Олександър Усик.

В момента „Циганския крал“ е на турне във Великобритания и отново потвърди оттеглянето си като даде една причина – трилогията, с която той и неговия противник Дионтей Уайлдър, вписаха имената си в историята на бокса.

Имах цицини големи колкото юмруци на задната част на главата си от ударите му.“ заяви той при една от срещите си с фенове.

Трилогията

Всъщност Дионтей Уайлдър е една от причините за завръщането на Тайсън Фюри на големия ринг. Непобеденият дотогава шампион с отнети пояси, беше изпаднал в тежка депресия като достигна близо 190кг. лично тегло. Той просто не намирал причина да живее след като победи доминиращия дотогава Владимир Кличко.

Гледах мачове на Дионтей Уайлдър и се чудех защо никой не иска да се бие с него. Явно всички се страхуваха. Това ме стимулира. Казах си, че ще отида в Америка и ще се бия с него. Точно както направих с Кличко в Германия.“

В първата им среща малко хора даваха шансове на Фюри. Той се изправи срещу „Бронзовия бомбардировач“ след само два подгряващи мача срещу безимени съперници. Изненада всички като взе почти всички рундове в мача с Уайлдър. Въпреки превъзходството си, беше намерен два пъти от тежкия нокаутьор и се озова на земята. Вторият нокдаун и изправянето на Фюри ще се върти завинаги като съвършената победа на волята. Съдиите отсъдиха равен.

В реванша им Фюри направи някои промени в треньорския си щаб. На мястото на дългогодишния си треньор Бен Дейвисън, той назначи племенника на великия Емануел Стюарт – Шугърхил Стюарт. Школата на Кронк си пролича ясно още от първия гонг на срещата им. Фюри постави Уайлдър под напрежение, на каквото американецът не е свикнал. До седмия рунд „Бронзовия бомбардировач“ се беше оказал няколко пъти на земята, а от ъгъла му хвърлиха кърпата.

Третият и решаващ двубой се изигра миналата година и ознаменува трилогията като едно от славните съперничества в спорта. Фюри излезе рекордни килограми в кариерата си. Той отново свали Уайлдър пръв, но американецът му го върна два пъти в следващия рунд като дори счупи ръката си в главата на „Циганския крал“. След това, въпреки че понесе много тежки удари, Фюри контролираше срещата и приключи спора с брутален нокаут в 11-и рунд.

Силата на „Бронзовия бомбардировач“ е всепризната от редица боксьори, а същинската война, която двамата си спретнаха, намери Фюри на земята цели четири пъти. Едва ли някога, някой ще може да се похвали същото за опонент с бруталната мощ на Уайлдър.

„Бях със сътресение и не помнех нищо.“ каза той по случая. „Не помнех нищо, но си помислих „Наистина ли бях свален четири пъти в тези три мача?“. Тогава реших, че може би е време да се оттегля.“