Начало Бокс Гладиатор в концентрационен лагер: Историята на циганския боксьор Йохан Тролман
0

Гладиатор в концентрационен лагер: Историята на циганския боксьор Йохан Тролман

Гладиатор в концентрационен лагер: Историята на циганския боксьор Йохан Тролман
0

Йоханес Тролман, германец от цигански произход, беше любимец на феновете и боксьор с техника, която изпревари времето си. Той беше принуден да се бори за живота си и стана един от така наречените „Гладиатори на концлагерите“.

Йохан е роден на 27 декември 1907 г. в западно ромско семейство. За детството на бъдещия боксьор се знае малко. Голямото семейство, в което е израснало момчето, освен него, отглеvда още осем деца. Тролман започва да прави първите си стъпки в бокса на 8-годишна възраст. Като млад Йохан започва да участва в шампионата на Северна Германия и няколко пъти става шампион на региона. В същото време боксьорът прякора „Рукели“, което означава „дърво“ на езика на неговия народ.

В безкръвната и обедняла Ваймарска република боксoвите боевете са особено популярни. Славата на Тролман нараства, въпреки факта, че циганският спортист се представя сред аматьорите. През 1928 г. Йохан претърпява първото силно разочарование: без да се посочват адекватни причини, той е отстранен от националния отбор – лишен е от възможността да участва на Олимпийските игри в Амстердам. Нещо повече, Тролман е заменен от боксьор, когото е победил няколко пъти. Несправедливостта подтиква спортиста към много сериозна стъпка – става професионалист.

Титла, слава и нацистите
През 1929 г. Тролман става професионалист. Йохан успява бързо да спечели любовта на феновете. Това до голяма степен се дължи на невероятния стил на боксиране. Изследователите на кариерата на циганския спортист казват, че Йохан е изпреварил доста времето си. Отличната работа на Тролман с крака се сравнява с това, което Мохамад Али направи на ринга след това. „Рукели“, подобно на Али, изтощава противника и нанася съкрушителни удари.

Така истинска звезда изгрява в Германия – великолепен боксьор с необичаен начин на бой и поразителен външен вид. В продължение на няколко години „Рукели“ надделява над редица видни и звездни боксьори – не само средна, но и в полутежка категория.

С настъпването на 1933 г. нарастващата кариера на циганския боксьор е застрашена. Националсоциалистическата германска работническа партия, водена от Адолф Хитлер, идва на власт в Германия. Мизантропната политика, която засягала не само евреите, но и циганите, обещавала големи проблеми за Тролман. Животът на Йохан се променя драстично.

Всички боксови клубове в Германия трябва да се реорганизират и да станат „арийски“. Скоро става известно, че германецът от еврейски произход Ерих Целиг, носител на титлата в средна категория, потенциален съперник на Тролман, трябва да избяга от страната. „Рукели“ отказа да напусне родината си и по този начин полага основите на очакващата го трагедия.

През юни 1933 г. се очаква Йохан да се бори за титлата на германски шампион в полутежка категория. Съперник е Адолф Вит, с когото „Рукели“ се е бил вече три пъти. Йохан, въпреки политическия натиск, не се отказа от шанса да се бори за титлата шампион и излеза да се бие.

На ринга Тролман буквално пребива противника, който не можеше да се справи с великолепните му маневри. Вит загуби мача, но представителите на NSDAP се опитат да обявят срещата за невалидна. Разочарованата тълпа на трибуните заплашва с бунт и Тролман все пак беше обявен за новия германски шампион в полутежка категория.

Нацистката идеология получава сериозен удар. Ариецът губи титлата шампион на страната в битка с циганин, който според расовата теория се смята за по-нисш човек. Имайки предвид тези съображения, Тролман е лишен от титлата на германския шампион шест дни по-късно. Посочената причина е „нечист бокс“. Подчертано е, че начинът на бокс на Йохан не съответства на това как истинският германец се бие. Рукели е обвинен за използване на крака и избягване на ударите на противника, без да иска „истински юмручен бой“.

Следващото влизане на Тролман на ринга се състои малко повече от месец по-късно. Преди битката спортистът е предупреден, че трябва да промени начина си на бой и да се откаже от „циганския си танц“. В противен случай е заплашен с отнемане на лиценза. „Рукели“ с цената на здравето си превръща боксовата вечер във фарс. Изпудря лицето и тялото си в бяло, изсветлява косата си с прекис и влеза в ринга като „истински германец“. Освен това Йохан отказва не само от собствения начин на бой, но и като цяло отказва да се движи. Замръзва в центъра на ринга и не оказа осезаема съпротива на противника. След пет рунда побоят свършва и „победата“ е присъдена на Густав Едер.

Оттогава кариерата на Тролман е спряна и той е принуден да се храни с битки по панаирите. Но това далеч не е краят на тъжната му история.

Стерилизация, война, концентрационен лагер и смърт
През септември 1935 г. животът на националните малцинства в Германия се усложнява още повече. Режимът приема т. Нар. Нюрнбергски расови закони, които по същество превръщат евреите и циганите в безсилна категория второкласни хора. Тролман, осъзнавайки, че връзката с него заплашва членове на семейството му, се развежда със съпругата си през 1938 г., така че с дъщеря им да се чувстват по-спокойни. През същата година за първи път е изпратен в трудов лагер.

След като успява да избяга „Рукели“ се крие в гората известно време. Но през същата 1938 г. Тролман, както и много други цигани, е стерилизиран. Въпреки ужасяващия факт, Йохан е смятан за годен за военна служба и е назначен в редиците на Вермахта.
През 1941 г. е ранен и се озовава в концентрационен лагер в Нойенгам, Хамбург.

„Рукели“ се опитва да се държи възможно най-тихо и да остане незабелязан. Но Тролман, въпреки ужасния си външен вид и лошото си здраве, е разпознат и тук. Принуден е да обучава персонал през нощта. Всъщност Йохан се превръща в боксова круша. След тежък труд и без адекватно хранене, той скоро може да умре от такова „обучение“. При тези условия комитетът от затворници успява да инсценира смъртта на Тролман и под друго име го прехвърля в лагера във Витенберг.

Тролман е разпознат и тук. Скоро за него е организирана „гладиаторска“ битка със служителя на лагера Емил Корнелий, който работи за комендатурата и получава привилегии за това. Както в най-добрите си години, Йохан не оставя шанс на опонента си и печели убедителна победа. Загубилият не издържа на унижението и в отмъщение принуждава Тролман да работи тежък труд по цял ден. Когато на бившия боксьор не му остават сили, Корнелий го убива с лопата. Смъртта на бившия шампион е описана като инцидент.

Тролман е реабилитиран през 2003 година и върнат посмъртно като шампион на Германия, а коланът е изпратен на потомците му. В чест на „Рукели“ в Германия е заснет филм, кръстени са няколко улици на негово име и е издигнат мемориал.