Начало Бокс Какво да очакваме от Саул Алварес и Сергей Ковальов?

Какво да очакваме от Саул Алварес и Сергей Ковальов?

Какво да очакваме от Саул Алварес и Сергей Ковальов?
0

Тази вечер в Лас Вегас един срещу друг се изправят Саул Алварес (52-1-2) и Сергей Ковальов (34-3-1). Без никакво съмнение, това ще бъде един от най-значимите мачове за 2019-та. Залогът в срещата е пояса на WBO в лека тежка категория, който е собственост на 36-годишният руски ветеран.

Снимка: БТА

И двамата боксьори изпращат една доста успешна година откъм резултати, въпреки че това ще е едва втори мач за Канело. Преговорите за двубоя започнаха още през лятото, но проблеми със задължителни защити и финансови претенции поотложиха с малко нещата.

В началото на годината „Трошача“ си върна титлата на WBO, след като изненадващо я загуби от съфамилника на Саул – Елейдер Алварес. Опонентът му пък направи успешна защита на титлите си в средна категория, преди да ги оваканти всичките и да бъде промотиран до странното „Франчайз шампион на WBC“.

Като цяло, двубоят е т.нар. „Win-win situation“ и за двамата. Ковальов ще заработи приблизително 9 милиона долара – хонорар, който никога преди не е взимал. Алварес бива определян от мнозина „като лицето на бокса“ и загуба от него не би трябвало да разбие кой знае колко много наследството му. Алварес ще изиграе третия си мач под знамето на „DAZN“. През миналата година мексиканецът подписа договор на стойност 365 милиона, така че финансовата гледна точка тук не е определяща. Дори да загуби, северноамериканецът може да ходи с високо вдигната глава, защото не вярвам някой да го съди за това, че е паднал от един от най-добрите в лека тежка категория при все, че това ще бъде негов дебют в дивизията.

Снимка: БТА

Букмейкърите дават сериозно предимство на Алварес, което ако следваме пътя на логиката е доста изненадващо.

Както вече споменах, той прави дебют в лека тежка категория. Не че в историята на бокса не се е случвало боксьор да качи две категории и да си тръгне като победител, но не всеки се казва Рой Джоунс-младши. В последния си двубой през май, „Канело“ тежеше 72.3 кг. Сблъсъкът бе в средна дивизия, а преди година рижавият шампион се качи в супер средна категория и тежеше рекордните 75.7 кг. Сега обаче ще трябва да качи още поне три килограма, за да бъде в една сфера с Ковальов.

Руснакът тежеше 79.1 кг в срещата си с Антъни Ярд, като това винаги си е било неговото тегло. Сергей никога не е имал проблеми с кантара (статията е писана преди верашното „фиаско“ на кантара) и с поддържането на формата, така че предстои да видим до каква степен подвижността на Алварес ще страда от допълнителните килограми.

И говорейки за кантар, тук е мястото да кажем, че този мач си е на кантар отвсякъде.

29-годишният мексиканец е технически по-надареният и далеч по-младият, но тук говорим за лека тежка категория и силата на ударите става все по-решаващ фактор. Ковальов удря по-силно от всеки един съперник, който някога е бил на един ринг със Саул. Нормално.

Изключително важно за Алварес е да покаже най-добрата си игра в дефанзивен план. В предишния си сблъсък срещу Даниел Джейъкбс, „Канело“ демонстрира топ защита най-вече от кръста нагоре. Постоянно караше противника да увисва, благодарение на ескиважи и движение на главата.

В същото време, мексиканецът не може да разчита на бой от разстояние, защото Ковальов е далеч по-габаритен от него и има предимство и в разтега, и във височината. А руснакът не е Роки Филдинг.

Британецът допусна „Канело“ до себе си без никакво притеснение и след няколко крошета в тялото, всичко беше приключило. „Трошача“ има на сметката си 29 нокаута и поне една трета от тях с с ляв прав. Силата на водещата ръка на Ковальов е смразяваща и той умее да я пуска без проблеми и в началото на комбинация, и по средата, и в края.

Алварес може да се опита да се прави на Флойд Мейуедър, но това може да му изиграе лоша шега. Мексиканецът не се слави с най-доброто кардио и често издъхва след 8-ия рунд. Колкото повече се точат рундовете, толкова по-притеснен трябва да е.

В същото време не мога да си представя сценарий, в който Ковальов да тръгне да пресира още от началния гонг. Руският боксьор е известен с това, че не бърза за никъде и чака спокойно възможностите си. Сергей може да разчита и на факта, че може и обича да пуска комбинации от по 3-4 удара, а Алварес е най-добър в контрирането на по-кратки атаки.

Саул също притежава огромна сила в ръцете си, особено в лявото си кроше. Мексиканецът със сигурност ще е още по-взривоопасен с ударите в тялото и именно тук идва най-големия въпрос, поне според мен. Ще се впусне ли „Канело“ в атаки от началото и ще може ли да устой на изкушението да се шмугне и да остане за по-дълго в обсега на „Трошача“? Или пък ще предпочете да пуска не повече от един-два удара и да продължава да се движи?

Срещу Ярд, Ковальов доказа, че носи на бой и според мнозина, именно това му донесе крайната победа. Антъни Ярд е умален вариант на Антъни Джошуа – освен впечатляваща физика, има и грандиозна сила в ръцете. Да, англичанинът успяваше да скъси дистанцията и да малтретира Ковальов отблизо, но той също е по-висок и с по-дълги крайници от „Канело“.

Контриращите удари на Саул са може би най-големият му коз. Северноамериканецът е майстор в разчитането на противника, а и ако защитата му е на топ ниво, то лявата му ръка може и да му спечели мача.

Не бива да пренебрегваме факта къде ще се играе двубоя. Лас Вегас ще е претъпкан с мексиканци, които не спират да наливат пари в голямата боксова машина. Алварес и Лас Вегас са една „страхотна“ любовна история и това може да ви потвърди Генади Головкин. Ако и този път съдиите трябва да определят победителя, то много зависи какво ще гледат – броя на попаденията или силата им.

В заключение ще споделя, че както повечето боксови фенове нямам търпение за двубоя и очаквам той да се реши след 10-ия рунд. За мен Ковальов е лек фаворит, но не мога да си представя как вдигат ръката му насред Лас Вегас.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.