Начало Бокс Какво да очакваме от шампионския сблъсък Артур Бетербиев – Джо Смит?

Какво да очакваме от шампионския сблъсък Артур Бетербиев – Джо Смит?

Какво да очакваме от шампионския сблъсък Артур Бетербиев – Джо Смит?
0

„В дълбоки води“.

Така е наречен изключително любопитният двубой между двама от тримата световни шампиони в лека тежка категория. В ранните часове на неделя (българско време) един срещу друг ще се изправят руснакът Артур Бетербиев (17-0) и американецът Джо Смит (28-3).

Битката ще оглави галавечер на „Top Rank“ в митичната „Медисън Скуеър Гардън“ в Ню Йорк, а победителят ще си тръгне с коланите на IBF, WBC и WBO.

37-годишният ветеран от Дагестан влиза в мача като твърд фаворит на букмейкърите. Двукратният европейски шампион при аматьорите има 17 победи при професионалистите и 17 нокаута! Единственият действащ световен шампион, който е приключил абсолютно всичките си срещи преждевременно. Меко казано впечатляващо!

Срещу него ще застане 5 години по-младият американец, който е роден и израснал в Ню Йорк. „Ирландския бомбардировач“ ще има огромното прдимство да се бие в родния си град пред семейство, приятели, познати и хиляди фенове. Смит спечели предишните си 4 срещи, а последното му поражение датира от 2019-та, когато Дмитрий Бивол го победи чрез единодушно решение.

Няма да е пресилено да кажем, че Бетербиев и Смит са най-тежките удрячи не само в своята дивизия, но и в „P4P“ ранглистата. И двамата разчитат на агресивния си стил и на нападението си. И за Артур, и за Джо ще бъде много важно да изпреварват съперника и първи да нанасят ударите си. Което ни навежда и на най-важната част, която ще реши мача – кой ще успее да поеме повече удари? Джо Смит-младши е корав боксьор и го доказа при загубата си от Съливан Барера преди 5 години. Тогава челюстта на Джо бе счупена още в първия рунд, но въпреки това той остана на ринга за всичките 10 рунда.

Руснакът е доказал желязната си брадичка през годините. Смит пък е допуснал само едно поражение чрез технически нокаут, но това е станало през 2010-та. Проблемът на американеца е защитата му от контраатакуващи удари. Смит не обича да държи висок гард и въпреки че има минимално ръстово предимство, той трудно би издържал 12 рунда с Бетербиев, ако двамата решат да влизат на размени. А близкият бой ще преобладава, в това можете да бъдете сигурни.

Стиловете им се допълват чудесно – пресиращи боксьори, с тежки ръце, и двамата предпочитат да хванат центъра на ринга и да играят от преден крак. Какво повече му трябва на един мач, за да бъде същински кандидат за „Мач на годината“? А защо не и „Нокаут на годината“?

Артур Бетербиев разполага с по-богатия арсенал и това, което пречупва опонентите му, са атаките в тялото. На горния етаж Бетербиев обича да пуска сравнително често дясното си кроше. Руснакът умее да разчупва повече и да се адаптира към всякакъв стил на бой, докато Джо Смит е по-практичен боксьор и не обича импровизациите.

Имайки предвид по-сериозната аматьорска кариера и петте години разлика в полза на руснака, то очакванията са за по-агресивно начало от страна на Артур и по-пестелив подход от страна на Смит. Шампионът на WBO ще трябва да се надява, че 37-годишната възраст на Бетербиев ще си проличи във втората част на мача. За да се стигне дотам обаче, Смит ще трябва да покаже, че може да контрира и да контролира защитата си в моментите, в които съперникът му е в режим яростна атака. Това ще изисква много движение около Бетербиев, много отклони, ескиважи и сайд-степове от страна на Смит, които обаче няма как да не го изморят допълнително.

Друг аспект, в който Джо може и трябва да намери успех, са клинчовете. Най-нелицеприятната част от бокса, но тя може да е ключова за крайната победа. Двигателят на американеца ще трябва да работи на изключително високи обороти, а в редките моменти за почивка ще е жизненоважно за Смит да измаря повече Бетербиев, отколкото обратното. Макар да е коренно различна ситуация, Тайсън Фюри доказа, че предимството във физическите габарити може да бъде от полза, само ако човек знае как и кога да го използва.

В крайна сметка най-големият шанс на Смит за победа си остава онзи единичен удар, който да пласира от нищото и който сериозно да размъти главата на Бетербиев. Руснакът често пъти поема ненужни удари, за да стовари бомбите си върху лицето и тялото на противника, а ако Смит успее да улови момента и да запази достатъчно сили след първите 5-6 рунда, то тогава може и да стане интересно.

Въпреки че далеч не съм съгласен с огромната разлика в коефициентите в полза на Артур (1.12 за Бетербиев и 5.50 за Джо Смит), се присъединявам към повечето хора и смятам, че Бетербиев ще победи или по точки или в късните рундове.