Начало Бокс Канело: Историята на рижия мексиканец, седнал на световния трон

Канело: Историята на рижия мексиканец, седнал на световния трон

Канело: Историята на рижия мексиканец, седнал на световния трон
0

Всички искат да се бият с него. Ежедневно се спекулира с името му. Във всеки край на земното кълбо. Днес навършва 29 години, а е на върха на хранителната верига в бокса. Както при другите големи спортисти… или си с него, или не го харесваш. Правилото работи безотказно.

Когато печели, противникът е лесен. Реферите са си затворили очите или просто мексиканската мафия си е свършила работата. А той печели винаги.

Саул „Канело“ Алварес.

Снимка: БТА

Наистина ли е толкова добър?

Всичко започва през 90-те. Като в приказките – Саул расте в десетчленно семейство. Осигуряването на вечерята не винаги е лесна задача и седемте момчета на фамилия Алварес бързо съзряват. Впоследствие до един се превръщат в професионални боксьори! Държат рекорда на Гинес за най-много братя, участвали в бойна галавечер.

В училище често се подиграват на невръстния Саул за цвета на косата му. Оттам излиза и прякорът. Канело – често нарицание за хора с рижава коса. Испанската дума за канела. Тероризиран е от по-големите деца, но никога не им се дава. Защитава честта си независимо от размерите на побойника насреща.

Снимка: БТА

„Искам да бъда като теб, татко“, казва малкият Саул на баща си Сантос. Моделът за подражание в къщата. Героят.

„Не. Ти няма да бъдеш като мен. Ще станеш много по-добър, ще видиш!“

Мъжът се гордее с бойния дух на своя син, но не иска той да бъде наранен. Всичко се променя, когато за първи път го вижда в действие. Настоящият топ файтър прави на пух и прах по-голямо хлапе в аматьорска битка. В стил Давид срещу Голиат. Околните осъзнават, че Канело е много надарено дете.

Мач след мач. Състезание след състезание. Първо на регионално, а след това и на национално ниво. В рамките на месеци дребосъкът от Мексико дръпва здраво и вече с лекота преодолява тренирани с години боксьори. Всички говорят за рижавия Алварес – единия от седемте братя.

Снимка: БТА

Апетитът идва с яденето, предизвикателствата валят.

Канело е принуден да замени баща си с по-опитен треньор. Не закъсняват първите победи на професионално ниво (2005 година).

Но животът често ни предлага непредвидени изпитания. Будистката спирала – ту хубаво, ту лошо. Знаете. На 16 години суперталантът Саул Алварес изживява тежко развода на своите родители. Идват депресията и психическото разстройство.

Проблеми не липсват и в отношенията с противоположния пол. Скандал, раздяла, поредна връзка. Канело лесно се влюбва, а още по-лесно осъзнава защо жената срещу него го желае.

Снимка: БТА

На ринга е непоколебим.

Победите при професионалистите валят, парите не. До момента, в който привлича вниманието на Оскар де ла Оя. Легендата се наема да стане промоутър на рижавия побойник, а оттогава играта сериозно се променя. Идва и първата световна титла – през 2011 година. Останалото е история.

До момента има 52 победи, 2 равенства. Преди малко споменах, че печели винаги, но има и 1 загуба. От Флойд Мейуедър. Всяко правило съдържа и изключение, нали знаете? Какво ли щеше да стане, ако американецът му бе дал реванш…

Такъв е Саул „Канело“ Алварес.

Най-добрият боксьор в момента (според ESPY). Най-скъпоплатеният (според Форбс). Само футболистите Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Неймар са получили по-тлъсти чекове от мексиканеца през 2019. От всички спортисти на планетата.

С гордост носи световните титли на IBF, WBA „Super“, WBC и списание „The Ring“ в средна категория.

Удобно е седнал на световния трон в бойните спортове.

twitter.com
Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.