Начало Бокс Конър открехна вратата за MMA бойците в бокса, а Нгану я отвори широко

Конър открехна вратата за MMA бойците в бокса, а Нгану я отвори широко

Конър открехна вратата за MMA бойците в бокса, а Нгану я отвори широко
0

Спомняте ли си времето, когато звучеше нелепо, че MMA бойци ще се съревновават с боксьори на професионалния ринг? Прекалено вероятно е да го помните и то доста ясно, защото 2017 г. не беше чак толкова отдавна. Именно тогава Конър МакГрегър открехна вратата за себе си и своите колеги към големите пари в бокса, а днес Франсис Нгану я отвори широко.

„Прословутия“ днес е мултимилионер, благодарение на онази своя изява срещу „Мъни“. Различни източници твърдят, че той е прибрал между $80-100 млн. от онзи двубой, след което имаше нужните средства, за да основе своята бизнес-империя. Годишно той отчита приходи в размер на повече от $25 млн. без дори да му се налага да се бие.

„Хищника“ от своя страна не може да се похвали чак с подобни финансови постъпления, но $7-те млн., които се твърди, че е спечелил от срещата си с Тайсън Фюри в края на 2023 г. е само върха на айсберга. Преди това той подписа договор с PFL, където всяка негова изява ще се мери в подобни суми, но най-големите приходи той би следвало да очаква от договора си с организацията извън клетката. Той ще оглави африканската дивизия на PFL, където потенциалът е съизмерим с бизнеса на МакГрегър в алкохолния бранш.

MMA общността със сигурност има основания да благодари на тези двамата, защото всички останали след тях има златна възможност, за да реализират потенциала си. Марк Раймонди от ESPN дори написа специален материал, посветен точно на този нова възможност пред звездите на UFC, Bellator, ONE FC и PFL.

Треньорът на Франсис Нгану гарантира нокаут над Антъни Джошуа

Джейк Пол също изигра своята роля, макар той да влезе в бойните спортове през задната врата. Той се възползва първо от популярността си в публичното пространство, за да извади от клетката хора от ранга на Бен Аскрен, Андерсон Силва и Нейт Диаз и да ги вкара между въжетата на боксовия ринг. Техните мачове хвърлиха сянка върху редица други големи гали по света с участието на световни шампиони, което доказва, че почитателите на спорта имат нужда от тази промяна на правилата.

Все по-често виждаме професионални боксьори да влизат в полемики с хора от смесените бойни изкуства. Джон Джоунс искаше да измести Нгану в съревнованието с Тайсън Фюри, Шон О’Мали често се заяжда с Райън Гарсия, а Крис Сайборг вече има своите успехи с големите ръкавици. Не бива да пренебрегваме и факта, че Аманда Серано и Клариса Шийлдс нерядко обръщат посоката на движение. Всичко това доказва, че сме на прага на една трайна трансформация в любимите ни бойни спортове. И всичко това на двама души – Конър МакГрегър и Франсис Нгану.

Припомняме, че на 8 март бившият шампион на UFC в тежка категория излиза срещу Антъни Джошуа в боксов дуел в Саудитска Арабия. Там също ще се разиграят сериозни суми, защото интересът излиза далеч извън рамките на заклетите им фенове.

Междувременно прекалено дългото отлагане на завръщането на Конър в октагона го накара да влезе в преговори с Мани Пакиао за ново боксово фиаско към края на годината срещу още едно от величията в спорта.