Начало Бокс Кристиян Николов: Тепърва ще трупам успехи и ще радвам хората

Кристиян Николов: Тепърва ще трупам успехи и ще радвам хората

Кристиян Николов: Тепърва ще трупам успехи и ще радвам хората
0

Кристиян Николов се превърна в приятната изненада на Световното първенство по бокс в Белград. 21-годишният дебютант достигна до 1/8-финалите в категория до 80 килограма, като бе много близо да елиминира трети противник, в лицето на руснака със сръбски паспорт Владимир Мирончиков. Талантът на ЦСКА даде интервю за БФ Бокс, което Boec.bg също ви предоставя.

Кристияне, здравей. Поздравления за силното ти представяне в Белград. Как се чувстваш?

– Исках повече. Наистина исках с повече да изненадам цялата федерация и хората, които ме следяха. С още малко опит и ще се случат нещата. Обещавам следващият път да ви зарадвам повече.

Вярваме, че ще го направиш. За какво съжаляваш най-вече?

– Беше ме яд, че можех да мина по-напред, дори към медалите. Много ме е яд. Много го исках медала.

Как ти се стори самото първенство? Все пак това ти бе дебют при мъжете.

– Световното ми хареса много. Цялата организация беше много добра. Беше интересно да срещна хора от цял свят на световно ниво. И да премеря сили с тях.

Какво не ти достигна според теб, за да изпълниш това желание да влезеш в осмицата?

– Трябваше да овладея емоцията си. Желанието за победа след първия рунд. В края на първия рунд съперникът ми усети играта. Усети какво ще направя аз и какво трябва да направи той. Трябваше да успокоя играта. Трябваше да вкарам още малко техника. Спокойствие, да не вървя така напред. Не ми достигна опит и може би повече спаринги с разнообразни съперници.

Какво ти казаха от щаба след края на турнира?

– Жоел беше доволен, че съм се раздал на максимум. Каза ми, че ми трябва още опит. Смятам, че ще натрупам такъв с още състезания и нещата ще се получат по най-добрия начин.

Този безценен опит, който натрупа сега, как ти се отразява? Като мотивация и бъдещи планове?

– Мотивирам се много. Виждам, че имам потенциал. Имам какво да разгърна още много и да трупам успехи, за да радвам себе си и моите близки. Това представяне ми вдъхва увереност, че всичко добро ми предстои. Мога повече и по-големи успехи да постигна.

Догодина най-вероятно ще участваш на Европейското първенство до 22 години. Какви са целите ти?

– На това Европейско да играя финал. При неуспеха ми на Европейското в Италия, сега вече искам да стъпя на финалният ринг. Да взема медал. Гледам само в тази посока.

Разкажи малко за себе си?

– Упоритост, воля, постоянство. Това са важните качества, които притежавам. Още от шест годишен тренирам. В Благоевград започнах като дете. Реших, че искам да тренирам бокс и още от първия ден, в който ме закара баща ми в залата, започнах тренировки. Той се познаваше с треньора и така се случиха нещата. Всеки ден тренирах и постепенно дойде време за състезания. С тях пък започна да става все по-интересно. Без упоритост и постоянство не може без тях, рано или късно ще дойдат резултати.

Имало ли е моменти, в които да си се разколебавал? Да си казал, че това не е за теб?

– Не съм стигал до такъв момент. Но след едно, две, три състезания, в които не съм постигал резултат, съм се разочаровал, така е. Но после се замисляш, какво трябва още да се направи и се мобилизираш.

Как ти се струва обстановката при мъжете?

– Чувствам се много добре в отбора. Близки сме с всички.

Има ли някой, на който да си искал да му подражаваш като стил?

– Може би Радослав Панталеев. Той притежава много упоритост и постоянство. Гледам винаги да взимам тези качества от него, защото ми е съотборник и в ЦСКА. Той е много упорит и много воля показва. Той показа, че рано или късно се трудът се възнаграждава. През 2019-а взе и медал на световното първенство. Имаме различен стил на игра с него, но гледам да взема от неговия характер.