Начало Бокс Майки Гарсия сложи край на кариерата си

Майки Гарсия сложи край на кариерата си

Майки Гарсия сложи край на кариерата си
0

Майки Гарсия реши да се оттегли от професионалния бокс. Вчера той съобщи новината чрез своите профили в социалните мрежи, а днес беше официално потвърдена пред ESPN.

Гарсия е петкратен световен шампион в четири теглови дивизии – в „перо“, в полулека и лека, и в суперлека. През 2019г. той предизвика Ерол Спенс за титлата му на IBF в полусредна, но загуби по точки.

Майки е роден в семейство с традиции в бокса. Баща му е бил аматьорски състезател, а като треньор е извеждал Фернандо Варгас до двукратен шампион в средна категория. Брат му Роберто е бивш световен шампион и тренираше Майки, а в момента ръководи подготовката на Антъни Джошуа.

Майки Гарсия започва ударно кариерата си и за шест години 2006-2012г. побеждава 30 противници като само двама успяват да издържат пълен брой рундове. Така той получава шанс за титла в категория перо срещу Орландо Салидо. Гарсия води убедително, но в 9-и рунд носа му е счупен от налитащия с главата напред Салидо. Така се стига до техническо решение да бъде прегледан резултата от изиграните части. Гарсия е провъзгласен за победител и грабва първото си световно отличие

Още в следващата си среща той преминава в полулека категория за да се изправи срещу шампиона на WBO Роман Мартинес, когото Гарсия нокаутира в осми рунд.

След една защита идва атака на леката категория. Там Майки се изправя срещу шампиона на WBC Деян Златичанин. Тук отново е безпогрешен и нокаутира шампиона още в трети рунд за да стане първенец в трета категория.

Гарсия остава жаден за нови подвизи и се разбира за мач на 63кг. срещу шампионът в четири категории Ейдриън Брунър, когото побеждава по точки, а след това се изправя срещу шампионът на IBF в суперлека – Сергей Липинец. Липинец е победен с единодушно съдийско решение и така четвърта категория се оказва в краката на Гарсия.

Следва сваляне на тегло и обединение на леката дивизия с победа по точки над Робърт Ийстър.

Така стигаме до първата загуба на Гарсия при щурма му на пета теглова дивизия. Мнозина смятат, че Ерол Спенс ще е прекалено едър за Майки и в крайна сметка се оказват прави. Спенс доминира мача и взима победа с единодушно съдийско решение.

След срещата Гарсия обявява, че ще остане на тези килограми като се надява на реванш със Спенс или сблъсък с Мани Пакиао. Нито един от двата мача не се случва и Гарсия сякаш губи мотивация да се бие. За две години изгирава само две срещи – една победа срещу Джеси Варгас и загуба през 2021г. от Сандор Мартин.

Майки Гарсия ще остави наследство, за което мнозина боксьори ще завидят. Сега ще може да се наслади на свободното си време и семейството си.