Начало Бокс Новият шеф на бокса ще бъде избран на Извънреден конгрес наесен

Новият шеф на бокса ще бъде избран на Извънреден конгрес наесен

Новият шеф на бокса ще бъде избран на Извънреден конгрес наесен
0

Ръководното тяло на аматьорския и доскоро на олимпийския бокс – Международната федерация по бокс (IBA) ще проеде нови избори за преидент на организацията.

Само преди две седмици Арбитражният съд в Лозана призова именно за подобни действия, след като стана ясно, че последните избори през месец май са се провели нерегламентирано.

Руснакът Умар Кремьлов бе преизбран на поста президент на ИБА през май, но изборът му бе съпътстван със скандали и сериозни съмнения за корупция. Кремльов, който допреди няколко години бе начело на Руската федерация по бокс, бе единственият допуснат кандидат.

Умар Кремлов

Нидерландецът Борис ван дер Ворст изяви желание да се кандидатира за поста, но ден преди изборите не бе допуснат от Независимото звено за почтеност на бокса под претeкст, че е агитирал извън позволения за това период.

След последното заседание на Борда на директорите на ИБА е взето решение следващият Извънреден конгрес да се проведе в периода 24.09-1.10. Засега борбата за поста ще бъде само между Кремльор и Ворст, но не е изключено и други кандидати да се включат в надпреварата.

Борис ван дер Ворст

Точната дата на изборите и мястото на провеждане на конгреса все още не са ясни. Всичко това става само седмица, след като от МОК забраниха на боксовата федерация да организира втори пореден олимпийски турнир.