Начало Бокс АИБА смени датата на Международния ден на бокса

АИБА смени датата на Международния ден на бокса

АИБА смени датата на Международния ден на бокса
0

Световната боксова федерация (АИБА) измени честванията на Международния ден на бокса. Вместо на 22-ри юли, той ще бъде отбелязан на 27-ми август. Решението бе взето от президента на централата Умар Кремльов, който иска датата да се свързва с първото Световното първенство под егидата на АИБА, което се състоя през 1974 година в Хавана, Куба.

Въпросното състезание се провежда между 17-ти и 30-ти август 1974 г., където са коронясани 11 шампиона, а домакинът Куба оглавява отборното класиране по медалите.

Международният ден на бокса възниква в Русия през 2017 г., след инициативата на Умар Кремлев в ролята му на генерален секретар на Руската федерация по бокс. През 2019 г. AИБА призна и определи Международния ден на бокса, който ще се чества всяка година, и насърчи световното боксово семейство, фенове, партньори и заинтересовани страни да обединят усилията си в честванията.

„Международният ден на бокса ще се чества за трети път в световен мащаб и тази година ще е новоучреден празник. Новата дата е посветена не само на много специално събитие в историята на АИБА, но и е по-удобно за всички да празнуват след летните ваканции. Тази година очакваме повече страни да се присъединят и повече хора да бъдат включени. Наистина вярвам, че този ден е страхотно промотиране на нашия спорт в световен мащаб“, каза Кремльов.

От АИБА анонсираха, че ще споделят още подробности около празнествата и своите плановете за Международния ден на бокса, а датата ще влезе официално в календара на централата.