Начало Бокс Съдът в Лозана инициира нови избори за шеф на бокса
0

Съдът в Лозана инициира нови избори за шеф на бокса

Съдът в Лозана инициира нови избори за шеф на бокса
0

Арбитражният съд в Лозана (CAS) призова Международната федерация по бокс (ИБА) да проведе нови избори за свой председател. Решението на юристите в Швейцария идва на база жалбата, която бе изпратена до тях от нидерландеца Борис ван дер Ворст. Той и още няколко члена на ИБА бяха лишени от права непосредствено преди конгреса, който се проведе в Истанбул миналия месец.

Именно Ван дер Ворст бе един от претендентите за поста на председател, редом до избрания в последствие Умар Кремльов. След като обаче той не получи право на вот и бе декласиран, руснакът логично запази позицията и остана начело на организацията.

Сега от Лозана са присъдили, че санкцията срещу нидерландеца е била прекалена. От там стигат до заключение, че той е трябвало максимум да бъде смъмрен за действията си преди заседанието, олицетворяващи се в „уронване на престижа на ИБА“. Но не и да бъде лишен от правото да се бори за председателския пост.

В резултат на това, самият Кремльов публикува съобщение, с което информира, че следващата седмица Бордът на ИБА ще се събере, за да насрочи дата за нови избори, които да се проведат в най-кратък срок. „Боксът е спорт, който противопоставя личности. Не бягам от сблъсък, без значение на ринга или на позиции и мнение. Няма да го направя и сега. Ще се съобразим с решението на съда и ще проведем нови избори“, информира руснакът.

Припомняме, че решението Ван дер Ворст да не може да участва в изборите, не бе одобрено и от Международния олимпийски комитет (МОК). От там отдавна са „вдигнали жълт картон“ на боксовата федерация, откъдето са с последно предупреждение, че ако не направят реформи до края на 2023 година, Игрите в Париж ще бъдат последните, с участие на боксьори в тях.