Начало Бокс Майкъл Конлан: Затвор за замесените в корупция в Рио!
0

Майкъл Конлан: Затвор за замесените в корупция в Рио!

Майкъл Конлан: Затвор за замесените в корупция в Рио!
0

Ирландецът Майкъл Конлан призова властите да се заемат и да направят така, че замесените в корупционния скандал на боксовия турнир от Олимпийските игри в Рио 2016 да влязат в затвора. Той загуби в спорен 1/4-финал от руснака Владимир Никитин с 1:2 съдийски гласа. В последствие разследване на Ричард Макларън установи, че е имало манипулиране на въпросния двубой, както и на още 9 други от същия турнир.

Именно това доведе и до изваждане на Международната боксова федерация (АИБА) от структурите на Международния олимпийски комитет (МОК). Централата нямаше нищо общо с организацията на боксовия турнир в Токио това лято, а на този етап все още е извън МОК и за Игрите в Париж 2024.

Според Конлан, хората, замесени в цялата корупционна схема, включително и съдиите на и край ринга, трябва да бъдат съдени за измама и третирани като престъпници. „Бях действащ световен шампион и фаворит за златото в Рио, но те ми отнеха мечтата. Опитах се да забравя, но след този доклад, сега повече от всичко искам тези хора да са зад решетките. Да бъдат съдени за спортна измама и да се гледа на тях като на престъпници”, призова ирландецът.

Той е категоричен, че едно вадене от структурите на спорта няма да е достатъчно. „Освен това искам да ми дадат медала, който заслужавах. Когато казах, че в АИБА са корумпирани, ме глобиха 10 хиляди швейцарски франка. Не съм ги платил, но ако искам да работя като треньор в олимпийския бокс, трябва да го направя. И, оказа се, че съм напълно прав”, каза още Конлан.

В момента ирландецът е непобеден на професионалния ринг. Той има 16 поредни успеха в категории супер-петел и перо. През 2019-а Конлан победи именно Никитин, а в момента държи междинния пояс на WBA след успех над сънародника си Ти Джий Дони (22-3) през август.