Начало Бокс Маргарито – Кото и аферата със „заредените“ ръкавици

Маргарито – Кото и аферата със „заредените“ ръкавици

Маргарито – Кото и аферата със „заредените“ ръкавици
0

На този ден през 2008-а година един срещу друг се изправят Мигел Кото срещу Антонио Маргари за пояса на WBA. Срещата генерира огромен интерес и очаквания за един незабравим спектакъл. След финалния гонг никой не е разочарован и мачът е класиран под № 3 в „Мач на годината“. Още в следващия двубой на Маргарито обаче, той ще бъде обвинен в измама. Обвиненията ще се потвърдят и правата му ще бъдат отнети, а Кото ще отправи нападки срещу него, че е ползвал „заредените“ си ръкавици и в тяхната среща.

Преди двубоя, Кото е класиран като # 1 боксьор в полусредна категория и № 6 в Pound-for-pound листата на списание RING. Той е шампион в суперлека категория, но през 2006-а година се качва в полусредна и още в първия си двубой печели титлата WBA. Успява да я защити срещу четирима противници, сред които Шейн Мозли и Заб Джуда.

Антонио Маргарито от своя страна защитава успешно пояса на WBO цели осем пъти, но губи от Пол Уилямс през 2007-а година. В следващия си двубой отново завоюва световна титла, този път на IBF. В крайна сметка от федерацията му нареждат задължителна защита срещу съперник, когото Маргарито не желае да среща и той овакантва пояса.

Aрената на битката ще бъде Лас Вегас. Боксьорите от мексиканско потекло получават традиционно силна подкрепа там, а Кото никога не се е бил в „Града на греха“.

Кото ще започне силно срещата и първите няколко рунда ще бъдат в негова полза с голяма преднина. Маргарито ще започне да бележи някакъв успех чак в трети, но ще разчита главно на единични атаки и на силата си, докато Кото ще се боксира умно и ще се движи по ринга с лекота, която му печели рунд след рунд. Тежките попадения на Маргарито започват да дават резултат чак във втората половина на двубоя. В 11-ата част Маргарито притиска Кото във въжетата и след силна комбинация от малка дистанция сваля протника си на земята. Кото се изправя, но след нова атака на Маргарито, кърпата е хвърлена и така имаме нов шампион в полусредна категория.

Въпреки резултата, историята на двата боксьори е далеч от своя край. Антонио Маргарито ще защитава титлата си срещу Шейн Мозли още в следващия си двубой. По време на поставянето на бинтовете, когато по един представител на всеки отбор, наблюдава бинтоването на противниковия боксьор, треньорът на Мозли вижда нещо подозрително. Когато взима бинта от ръцете на Хавиер Капетильо, той разбира, че в тях има нещо твърдо. Бинтовете са конфискувани, а комисията разледва случая. В крайна сметка Маргарито губи от Мозли, а след това е намерен за виновен за използване на Парижки гипс – субстанция, която се втвърдява, когато е намокрена, а след това се остави да изсъхне. Правата му са отнети за една година, въпреки признанията на треньора му, който твърди, че е слагал материала без знанието на своя боксьор.

Маргарито ще се завърне на ринга с победа срещу Робърт Гарсия (треньорът на Антъни Джошуа) и загуба от Мани Пакиао. Моменът за реванш с Кото настъпва, а когато двамата се изправят лице в лице, Кото го обвинява в ползването на гипс и в първия им мач.

В бинтовете на лявата ръка на Маргарито има голяма дупка, която според Кото и отбора му, се е получила точно заради използването на гипса.

Обвиненията, разбира се, не са доказани, тъй като бинтовете от боя с Кото не са конфискувани. Той обаче успява да си отмъсти на Маргарито с категорична победа в реванша им.