Начало Бокс Министър Лечева: Няма да има орязване на бюджета на спортните федерации

Министър Лечева: Няма да има орязване на бюджета на спортните федерации

Министър Лечева: Няма да има орязване на бюджета на спортните федерации
0

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева заяви в „Тази сутрин“ на bTV, че няма да има орязване на бюджетите на федерациите.

„Това, което сме направили, е да балансираме по най-добрия начин бюджета, така че да получат средства всички онези добре работещи федерации и най-добрите състезатели с потенциал, да подсигурим тяхната подготовка. Ние не сме преминали към орязване на бюджетите на федерациите и няма да пристъпим към подобно нещо. Ще съберем всички възможни резерви, с които разполага Министерството на младежта и спорта, за да могат да бъдат разпределени по най-ефективния и балансиран начин средствата“, каза министър Лечева в отговор на въпроса, как ще бъдат изпълнени инструкциите на финансовия министър за бюджетни съкращения в рамките на 20%.

Министър Лечева съобщи, че федерациите и в момента подписват своите договори, като предстои това да направят и спортните клубове. Процедурата върви по предварително заложения план. Лечева обясни и актуалната ситуация във федерацията по вдигане на тежести.

„Имаше дълго тлеещи конфликти. Опитахме се с диалог със спорещите страни да търсим точки на обединение. Надявам се, че постигнахме споразумение“, коментира министърът на спорта. „Това, което декларираха и двете страни на срещата в министерството, е, че ще бъдат оттеглени всички жалби“.

Весела Лечева се надява войната в щангите да утихне, защото тя е в ущърб единствено на спортистите, които тази година имат важни състезания преди олимпийските игри в Париж 2024.

Министърът на младежта и спорта сподели, че получава множество сигнали за разрушена спортна инфраструктура или такава, която не е в добро състояние. Затова, според нея, преди да се правят анонси за големи инфраструктурни инвестиции в рамките на милиони, трябва да се направи цялостна оценка.

„Нека погледнем цялостната картина на спортната инфраструктура в България. Комплекс „Червено знаме“ не е изключение, като говорим за състоянието на спортната база у нас. Ние започнахме цялостно обследване и анализ на спортната инфраструктура. В края на нашия мандат ще сме готови да покажем и на експертите, и на обществото пълната картина. Трябва да си подредим къщата, за да можем да заложим приоритети – къде, какво, кога трябва да се ремонтира или строи. И по какъв начин да бъде обновена и модернизирана цялостната спортна инфраструктура на България, в това число и „Червено знаме“, каза Лечева.

Според нея е „най-лесно е да искаме 50 или 100 млн. от държавата за реконструкция или за обновяване и изграждане на чисто ново съоръжение на мястото на „Червено знаме“, но тези пари ще потънат, ако няма ясна визия за тяхното изразходване.

„За „Червено знаме“ моето мнение съм го казвала много пъти. На това място трябва да бъде изградено модерно спортно съоръжение, защото сегашното, проектирано и строено преди повече от 40 години е морално остаряло. Енергийната ефективност, за която никой не говореше през онези години, сега е изключително важна. Важна е и експлоатацията на тези съоръжения. Скъпата поддръжка предизвиква много силна амортизация през следващите години“, коментира министър Лечева, цитирана от пресслужбата на Министерство на младежта и спорта.