Начало Senshi Пенчо Дочев и Ия Костова получиха големите награди „Златен пояс“ за най-добри спортисти в бойните спортове за годината

Пенчо Дочев и Ия Костова получиха големите награди „Златен пояс“ за най-добри спортисти в бойните спортове за годината

Пенчо Дочев и Ия Костова получиха големите награди „Златен пояс“ за най-добри спортисти в бойните спортове за годината
0

Пенчо Дочев от Българска федерация по сумо и Ия Костова от Българска карате киокушин федерация бяха отличени с големите годишни награди „Златен пояс“ 2022 г. за най-добри спортисти в бойните спортове през годината. Вълнуващата церемония по връчване на престижните награди на Националната асоциация на бойните спортове (НАСБ) се проведе в телевизионен формат на 19 декември. Изисканото събитие се организира за пета поредна година и се излъчи на живо по националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR, която е официален медиен партньор на събитието. За призовете „Златен пояс“ се състезаваха над 40 000 спортисти, които членуват в 12-те федерации на Асоциацията. Престижните отличия на победителите по време на церемонията връчи К-1 легендата и четирикратен шампион в тежка категория Семи Шилт.

Голямата статуетка „Златен пояс“ в категорията „Най-добър спортист – мъже“ отиде при Пенчо Дочев от Българска федерация по сумо. Той завоюва тази година европейска титла в леката категория до 85 кг. През последните години Дочев спечели и бронзов медал на световното през 2019-та, а по-рано тази година класира страната ни на 4-то място на световните неолимпийски игри в Бирмингам, САЩ.

Второто отличие за най-добър спортист на годината при жените заслужено отиде при Ия Костова от Българска карате киокушин федерация. Националната състезателка тази година извоюва златен медал за България на Световното първенство по киокушин карате във Валенсия. Тя е и медалистка от европейски първенства на KWU и многократна републиканска шампионка, както и представител на клуб „Шогун“.

Връчиха наградите „Златен пояс“ (ВИДЕО)

Приз за най-добър треньор спечели Васил Соколов от Българска федерация по самбо, който е старши треньор на националния отбор по самбо. Той е двукратен световен шампион, европейски шампион и многократен медалист от световни и европейски първенства.

В категорията „Ярка победа“ със специалната награда „Златен пояс“ беше удостоен Георги Цветков от Българска федерация по канадска борба. Той е двукратен световен шампион и два пъти Европейски шампион в тежка категория.

С последната престижна статуетка „Златен пояс“ в категорията „Вярност на традициите“ бе отличен Стоян Саладинов от Българска федерация по самбо. Той е многократен шампион по борба, самбо, джудо и карате. Над 20 години тренира и баретите в специализирания отряд за борба с организираната престъпност, също така е и треньор на Благой Иванов –Багата, Росен и Румен Димитрови.

Всяка от федерациите в НАБС излъчи и свои специални индивидуални награди, с които удостои най-заслужилите си състезатели и треньори през изминалата година. Специално отличие получиха и заслужили журналисти от спортния портал Gol.bg за приноса си за популяризирането на бойните спортове.

Целта на наградите е да отличат върховите постижения на състезателите и да се наградят усилията на всички, които работят за развитието на бойните спортове у нас. НАБС е учредена през 2015 година, за да подпомогне, подкрепи и популяризира бойните спортове в България. В нея членуват над 476 клуба от цялата страна и над 40 000 спортисти. Част от асоциацията са централите по кикбокс и муай тай, карате киокушин, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо, айкидо и канадска борба.